Raluca Prună: Amputarea de instrumente legislative anticorupţie mă fac să mă simt ca şi cum trăim o restauraţie

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, susţine că ''amputarea unor instrumente legislative anticorupţie'' o face să se simtă ca şi cum ar trăi "o restauraţie" şi nu o încercare de consolidare a reformei în această materie.

06 mai 2016, 18:16
Raluca Prună: Amputarea de instrumente legislative anticorupţie mă fac să mă simt ca şi cum trăim o restauraţie

„Mă refer cu precizie, ca să dau numai un ultim exemplu, la amputarea unor instrumente legislative anticorupţie, la amputarea legii ANI, (…) la modificările aduse Legii avocaturii, aşa cum a ieşit această lege din Comisia juridică din Camera decizională, se pregăteşte să intre în plen, deci sunt exemple care da, am spus, că mă fac să mă simt ca şi cum trăim o restauraţie, nu că am încerca să consolidăm reforma. Înţeleg şi că suntem în an electoral. Nu face România excepţie în an electoral faţă de alte state, dar mi se pare că la noi tuşele sunt mult, mult mai groase decât în alte ţări care sunt în an electoral”, a afirmat Prună, după participarea la Forumul de dezbateri Eurosfat, răspunzând unei întrebări despre declaraţiile făcute în legătură cu existenţa unei ofensive împotriva luptei anticorupţie.

Despre proiectele blocate în Parlament privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală şi atenţionarea preşedintelui Camerei Deputaţilor privind ” jihad-ul politic”, Raluca Prună a susţinut că nu doreşte să intre într-o dispută care este eminamente politică.

Citeşte şi:   Raluca Prună, despre corupţie: 1.000 de strategii şi 10.000 de procurori nu o pot rezolva dacă nu avem rigoare morală

„Eu nu sunt un om politic. Sunt ministrul Justiţiei, fără a fi om politic. Sigur că avem multe decizii de neconstituţionalitate a Codului penal şi mai ales de procedură penală, care au reclamat propuneri de modificare a acestei legislaţii. Multe dintre ele sunt de multă vreme în Parlament şi din acest punct de vedere sigur, da, sunt îngrijorată, mai ales că sunt şi un om realist şi îmi dau seama încă o dată că în plină campanie electorală probabil că primul lucru pe listă nu este rezolvarea acestor proiecte restante cu privire la amendarea celor două Coduri”, a precizat ministrul, conform Agerpres.

Raluca Prună a explicat că, în prezent, magistraţii, cei care sunt chemaţi să lucreze cu aceste Coduri, sunt în situaţia în care nu ştiu ce să mai aplice, fiind nevoiţi ”să stea în faţă cu codul şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale”.

„Cred că am obligaţia ca ministru să fac uz de absolut toate instrumentele legale să mă asigur ca în termenul cel mai scurt această legislaţie să fie modificată”, a adăugat ministrul Justiţiei.