Prună îl taxează pe Cîţu după declaraţiile privind lipsa banilor pentru majorarea pensiilor: De ce a durat atât până acceptă evidenţa

Fostul ministrul al Justiţiei, Raluca Prună, îl critică pe ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, după ce acesta a spus că legea pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. "De ce a durat atat de mult pana ministrul de finante (sau persoana care il incarneaza acum) accepta evidenta. Impactul de 81 miliarde lei in anul 2021 nici in vremuri obisnuite nu era unul sustenabil pentru ceea ce poate economia romaneasca. Nu e clara nici “complicitatea” la dezmatul pe hartie al PSD, explicita pana mai acum o luna, prin asigurari ca marirea pensiilor in cuantumul Olgutei e posibila", scrie Raluca Prună pe Facebook.

RomaniaTV.net
26 mai 2020, 10:39
Prună îl taxează pe Cîţu după declaraţiile privind lipsa banilor pentru majorarea pensiilor: De ce a durat atât până acceptă evidenţa

„Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022” – ministrul Citu.

Serios? O parere personala? A ministrului de finante? Sau a persoanei Florin Citu? E clar ce ne spune, asta nu se poate contesta. Parerea mea e ca toti cei care am promovat la aritmetica suntem de acord. Neclar e insa de ce a durat atat de mult pana ministrul de finante (sau persoana care il incarneaza acum) accepta evidenta. Impactul de 81 miliarde lei in anul 2021 nici in vremuri obisnuite nu era unul sustenabil pentru ceea ce poate economia romaneasca. Nu e clara nici “complicitatea” la dezmatul pe hartie al PSD, explicita pana mai acum o luna, prin asigurari ca marirea pensiilor in cuantumul Olgutei e posibila.

Sa dam COVID ceea ce i se cuvine. Pandemia asta groaznica e cea mai buna ocazie ca politicienii sa justifice ceea ce le era frica sa spuna pana acum, cu ochii pe voturi luate usor. Politica serioasa e in primul rand despre curajul de a spune adevarul, de a trata electoratul ca pe un partener, nu ca pe un incapabil. Si de a denunta masurile pesediste fara vreo legatura cu realitatea romaneasca, la timp si cu explicatii corecte. Afirmatia de azi a domnului Citu ar fi putut fi foarte bine explicatia Olgutei sau a lui Orlando daca PSD ramanea la putere si le venea pandemia in ajutor. La PNL astept (inca) ceva mai mult. Nu era chiar asa de greu de explicat de la preluarea guvernarii ca daca pentru fiecare 1 leu pe care il primeste la pensie o persoana peste ceea ce poate natural cresterea economica, guvernul se imprumuta big time, se imprumuta scump ca nu e pentru investitii, copilul pensionarului in cauza (presupunand pentru simplificare ca nu emigreaza) va plăti maine 5 lei sau mai mult. Se putea explica responsabil prin comparatie cu cazul Greciei inainte de impactul cu realitatea din 2008, caz de care ne desparte la dezmat bugetar pentru sectorul public, pensionari si varsta de pensionare, dar si la evaziuni fiscale, numai apartanenta la zona euro a Greciei.

Altfel mult succes, ministrului Citu. Are un mandat ingrozitor. Si nu numai COVID e cauza.

PS Pandemia lucreaza, pericolul nu a trecut si, cu putin “noroc”, poate aflam o alta parere personala avizata ca PNDL – adica acel program de drenare a banului public la clienti de partid, este despre ce vrem noi, dar nu despre dezvoltare locala cu cap si sustenabila”, a scris Raluca Prună pe Facebook.

 

„Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii.

Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente. Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică. Sunt un ministru responsabil şi precaut. Mă pregătesc cu o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020 dar şi pe viitor. Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice”, a declarat Florin Cîțu la România TV