Raluca Prună: Nu cred că o rată a DNA de 90% condamnări ar trebui să îngrijoreze pe cineva

Raluca Prună, ministrul Justiției, a declarat joi că nu este îngrijorată de faptul că "viteza de croazieră" în ceea ce privește lupta împotriva corupției ar avea de suferit, deoarece România a ajuns la o maturitate instituțională.

24 nov. 2016, 20:35
Raluca Prună: Nu cred că o rată a DNA de 90% condamnări ar trebui să îngrijoreze pe cineva

„Lupta împotriva corupției din România a ajuns la un nivel de maturitate instituțională de la care va fi greu să ne întoarcem. Este adevărat că am ajuns la acest nivel de maturitate și datorită partenerilor noștri strategici, care au avut de-a lungul acestor ani un mesaj foarte puternic cu privire la necesitatea combaterii eficiente a marii corupții. Instituțiile au ajuns la un nivel de maturitate pe care îl datorează și publicului din România și eu aș face apel la ceea ce s-a întâmplat acum un an, când publicul, societatea civilă, a strigat în stradă: ‘corupția ucide’. Eu nu sunt îngrijorată că viteza de croazieră în ceea ce privește lupta împotriva corupției ar avea în mod nemijlocit de suferit”, a spus Raluca Prună, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă are senzația că în rândurile politicienilor ar există o temă împotriva instituțiilor anticorupție, Raluca Prună a replicat că este „un lucru pe care îl putem constata cu toții”.

„Nu este numai o senzație, este un lucru pe care îl putem constata cu toții, indiferent că suntem la Ministerul Justiției sau pur și simplu cetățeni. Există o tentație naturală și rațională a celui care simte poate că ar putea deveni un subiect de drept penal de a pune sub semnul îndoielii prea multa independență a instituțiilor judiciare, mai ales a acelor instituții ca DNA, care spun ei ar fi ajuns să fie atât de independentă încât să îi amenințe. Eu am putut constata cu mare satisfacție că DNA și instituțiile judiciare nu s-au lăsat intimidate și acesta cred că este lucrul cel mai important”, a răspuns ministrul Justiției.

Raluca Prună a adăugat că au existat destul de des atacuri directe la procurorii care combat corupția în România și uneori s-au depășit limitele acceptabile, însă crede că procurorii DNA și judecătorii nu sunt intimidați de aceste atacuri.

Ea a spus că rata de achitări în instanțe de 10% în dosarele DNA este acceptabilă, având în vedere că, de exemplu, în Germania această rată a achitărilor este de 25%.

„Probabil că procurorii de la DNA se duc în instanță cu un dosar atunci când știu că au un probator foarte solid și este foarte bine că fac asta. Nu cred că o rată de 90% de condamnări este un lucru care ar trebui să îngrijoreze pe cineva. Dimpotrivă, este o măsură a eficienței DNA”, a subliniat Prună.