Raluca Turcan a identificat grave anomalii în sistemul de acordare a sporurilor: „Am identificat sporuri care urmau să fie calculate la un venit din viitor, pentru anul 2022”

Ministerul Muncii lucrează la o lege a salarizării care să reașeze sistemul de plăți din sistemul public, inclusiv în ceea ce privește sporurile, declară Raluca Turcan.

12 feb. 2021, 22:43
Raluca Turcan a identificat grave anomalii în sistemul de acordare a sporurilor: „Am identificat sporuri care urmau să fie calculate la un venit din viitor, pentru anul 2022”

Raluca Turcan spune că a identificat sporuri în sistemul public care urmau să fie calculate la venitul din anul 2022, adică la un venit pe care salariații ar trebui să-l primească în viitor.

„În momentul de față, s-a creat o inechitate în sistemul public, pentru că pe o lege a salarizării, care putea să plece de la premisa de a aduce unitate în sistemul de salarizare, s-au creat tot timpul excepții”, spune Raluca Turcan. Ea a dat un exemplu de astfel de inechitate: în sistemul medical, medicii și asistentele au salariile și sporurile calculate la nivelul salariului în plată, în timp ce personalul TESA, infirmierii, brancardierii au sporurile calculate la nivelul salarizării din 2018. „Mai mult decât atât, există și alte excepții în care plățile se fac la nivelul salariilor din 2022 care era fixat pe acea grilă de salarizare din Legea 153/2017. Dar nu sunt singurele excepții”, a declarat Raluca Turcan, vineri, la Digi24.

Ea a anunțat două proiecte „majore” de reformă la ministerul pe care îl conduce: unul în materie de pensii din sistemul public și al doilea privind salarizarea în sistemul public. Aceasta din urmă ar fi trebuit să fie unitară, dar a devenit total inechitabilă, a insistat Turcan.

Raluca Turcan explică ce se va întâmpla cu sporurile

Ministrul muncii a explicat de ce guvernul a preferat să înghețe sporurile în bugetul din 2021, și nu să le taie din start.

„În materie de sporuri, abordarea noastră este una care propune tratarea acestui subiect într-un mod extrem de temeinic. Nu poți să intri pe partea de sporuri, care reprezintă pentru o mare parte din angajații din sectorul public suplimentări de salarii – pentru unii, binemeritate, pentru alții poate nu. Însă nu trebuie să aruncăm anatema pe întreg sectorul bugetar. Și pentru că aceștia au, prin sistemul de sporuri, o suplimentare a veniturilor, nu ne permitem să propunem diminuări de sporuri care să conducă la scăderi de venituri și situații dificile în nivelul de trai pe care aceștia îl au”, a arătat Raluca Turcan.

Ea spune că toate sporurile trebuie reașezate, iar sistemul trebuie să redevină echitabil, însă este nevoie de timp pentru o astfel de reformă.

„Propunerea noastră este să plafonăm nivelul sporurilor pe care îl pot obține angajații, vom vedea dacă la nivelul ordonatorului de credit sau la nivelul salariului de bază, să reducem un număr de sporuri, pentru că unele chiar nu sunt necesare, pe unele să le acordăm în sumă fixă și în același timp, să introducem o grilă de salarizare echitabilă și pe alte domenii care sunt scoase în momentul de față în sistemul public din grila de salarizare. Sunt patru principii pe care le reținem, în momentul în care vom avea o variantă finală, o vom face publică”, a arătat ministrul muncii, Raluca Turcan, pentru sursa citată.

Citeşte şi: Nicuşor Dan, după ce a început lucrările la reţeaua de termoficare: „Municipiul Bucureşti va avea în 2 ani o hartă geospaţială”