Raluca Turcan, anunţ de ultimă oră despre pensiile speciale. Se anulează sau nu pensiile magistraţilor?

Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii, a declarat sâmbătă că pensiile speciale nu pot fi eliminate, ci doar inechităţile prin noua lege care îi va viza şi pe angajaţii din sistemul judiciar.

06 nov. 2021, 21:37
Raluca Turcan, anunţ de ultimă oră despre pensiile speciale. Se anulează sau nu pensiile magistraţilor?

Raluca Turcan a vorbit despre variantele luate în calcul de autorităţi în vederea eliminării pensiilor speciale.

„În materie de pensii speciale, am dorit ca heirupismul să fie scos. Cu toate că există multe voci politice care strigă să anulăm pensiile speciale, acest lucru nu poate fi realizat, pentru că poate pensiile au şi o componentă de contributivitate.

Am făcut o analiză cu jurisprudenţă CCR. Am făcut o dezbatere cu categoriile de beneficiari, pentru că ne interesează ca varianta finală cu care noi ieșim să fie şi constituţională. Aici avem pregatită o variantă care ia în calcul procentul de calcul raportat a pensiei raportat la venit, numărul de luni şi anii la care se calculează această pensie.

Avem pensii speciale pentru personalul aeronautic. Dacă acolo nu vii cu o variantă fără să negociezi înainte, să pregăteşti oamenii, rişti că sistemul să fie depopulat. La fel și pentru celelalte”, a explicat Raluca Turcan, conform Realitatea PLUS.

Citeşte şi: Claudiu Năsui îl atacă pe Cîţu înainte de moţiunea de cenzură: „Pe ultima sută de metri face un cadou de rămas bun bugetarilor şi celor cu pensii speciale”

Raluca Turcan: „Cei care lucrează inclusiv în sistemul de pensii speciale nu trebuie stigmatizați sau marginalizaţi”

De altfel, Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii, a explicat, în legătură cu legea pensiilor speciale, faptul că guvernanţii au o variantă pregătită, însă pentru a o prezenta public „avem nevoie de stabilitate politică”

„Aceste inechități create de pensii, care nu au neapărat legătura cu beneficiarii, oamenii care sunt în magistratură… El şi-a asumat să facă o meserie, vina e a politicienilor ca au schimbat legile peste noapte și le au făcut în funcţie de anumite interese.

Cei care lucrează inclusiv în sistemul de pensii speciale nu trebuie stigmatizați sau marginalizaţi. Ei trebuie să fie parte la aceasta schimbare, să înţeleagă ca resursele într-un sistem public sunt limitate și că e nevoie de echitate şi de nişte reguli unitare de stabilire a pensiilor, fie că vorbim de pensiile din sistemul public, fie că vorbim de pensiile speciale”, a mai declarat Raluca Turcan, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Eliminare Pensii Speciale. Dan Barna spune când vor fi abrogate