Raluca Turcan anunţă care va fi salariul minim pe economie: „Am pregătit o formulă predictibilă de majorare”

Ministrul Muncii a declarat că există o formulă pentru majorarea salariului minim, precizând că îşi doreşte un dialog cu sindicatele şi patronatele pe această temă.

26 aug. 2021, 22:34
Raluca Turcan anunţă care va fi salariul minim pe economie: „Am pregătit o formulă predictibilă de majorare”
Raluca Turcan anunţă care va fi salariul minim pe economie

Raluca Turcan a dezvăluit, joi seară, cum o să arate salariul minim pe economie la începutul anului următor, după ce miercuri a declarat că acesta este mic şi că trebuie să crească.

Raluca Turcan anunţă care va fi salariul minim pe economie

Citeşte şi Noul ministru de Finanţe nu ştie cât este salariul minim din România. Dan Vîlceanu: „Nu are cum să fie 1.300”

„Pentru prima dată, la finalul anului 2019 am pregătit, printr-o hotărâre de Guvern, o formulă predictibilă de majorare a salariului minim ancorat în câţiva indicatori. Anul acesta am aplicat aceeaşi formulă şi nivelul de 2.300 de lei a rezultat din urmărirea acestei formule şi îmi doresc ca după ce se termină concediile şi sindicatele şi patronatele să vină la Ministerul Muncii să începem din nou această discuţie şi să nu ne axăm doar pe cum o să arate salariul minim la începutul anului viitor, ci să încercăm să o proiectăm pe câţiva ani, astfel încât şi în contextul dezbaterilor europene să ştim exact cu cât şi cum va creşte salariul minim”, a declarat ministrul Muncii la Antena 3.

Ministrul a subliniat că sunt 1,6 milioane de persoane care figurează cu salariul minim.

„La noi figurează aproximativ 1,6 milioane de persoane plătite cu salariul minim. Aici vorbim de trei tipuri de salariu minim pentru că vorbim de trei tituri, studii medii, superioare şi salariul minim din construcţii. Din nefericire, ne confruntăm cu un fenomen cu două valenţe: muncă sub declarată, adică oamenii declară în contracte de obicei salariul minim, dar mai beneficiază şi de alte sporuri şi beneficii ceea ce îi afectează pe termen lung la pensii pentru că nu au contributivitate la sistemul de pensii şi mai grav este munca la negru”, a declarat Turcan.

De asemenea, ministrul a mai precizat că a fost declanşată o campanie de combatere a muncii „la negru”.

„Am declanşat o campanie de verificare şi combatere a muncii la negru, astfel încât să venim în sprijinul beneficiarilor, să intre într-un parteneriat loial cu angajatorii”, a mai declarat Turcan.

Reamintim că ministrul Muncii a declarat că salariul minim pe economie în România este mic şi trebuie să crească, iar negocierile cu sindicatele şi patronatele pe această temă vor începe în septembrie.

„2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată, ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privaţi şi în privinţa salariului pe care îl primesc în mână, şi în privinţa contribuţiilor la sistemul de pensii. De asemenea, această creştere a salariului minim trebuie făcută predictibil şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă”, a transmis Turcan miercuri.

Citeşte şi Legea consumatorului vulnerabil. Raluca Turcan anunţă cât va fi subvenţia