Raluca Turcan anunţă debirocratizarea întreprinderilor. Precizari importante privind semnatura electronică

Raluca Turcan a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern din 28 aprilie debirocratizarea întreprinderilor şi a făcut precizări importante privind semnătura electronică. 

28 apr. 2021, 16:40
Raluca Turcan anunţă debirocratizarea întreprinderilor. Precizari importante privind semnatura electronică
Raluca Turcan anunţă debirocratizarea întreprinderilor. Precizari importante privind semnatura electronică

Raluca Turcan a vorbit la finalul şedinţei de guvern din 28 aprilie despre cele patru ordonanţe de urgenţă care ţin de Ministerul Sănătăţii.

Raluca Turcan anunţă debirocratizarea întreprinderilor cu până la nouă angajaţi

Citeşte şi Majorare pensii cu 40 la sută. Raluca Turcan: Şi eu am crezut că o să se întâmple. S-au vândut iluzii pensionarilor

„Au fost adoptate 4 ordonanţe de urgenta care tin de resortulul Ministerului Muncii. Prima se refera la debirocratizarea intreprinderilor cu pana la 9 angajati, a doua se referă la digitalizarea relatiilor de munca pentru mediul de afaceri, a treia ordonanţă de urgenţă adoptată se referă la sprijinirea românilor plecaţi în străinătate, iar a patra ordonanţă se referă la sprijinirea minerilor din Valea Jiului.

În ceea priveste debirocratizarea întreprinderilor, prin masurile adoptate am reusit sa eliminam anumite sarcini inutile. Vor beneficia aproximativ 450.000 de mircoîntreprinderi. Se elimina fisa postului, fisa de prezenta si regulamentul intern.

Referitor la semnatura electronica in relaţiile de munca, se permite folosirea semnaturii electronice însotita de marca temporala fie pentru incheierea contractelor de munca, fie in raportul anagajatorului cu instituţiile statului.

Aceasta OUG va permite ca telemunca sa fie mult mai usor accesata. Avem 400. 000 de angajati care lucreaza in telemunca. Semnatura electronica si telemunca sunt legate intre ele”, a declarat ministrul Muncii.

Citeşte şi Salarii 2021. Raluca Turcan a făcut anunţul mult aşteptat de români: Nu scad veniturile, ci cresc salariile lăsate mereu în urmă!

Reamintim că ministrul Muncii spunea în urmă cu o lună că semnătura electronică trebuie reglementată astfel încât să revină o regulă în contractele de muncă.

„Reglementarea semnăturii electronice în contractele de muncă, astfel încât această procedură să devină treptat o regulă. Flexibilizarea telemuncii, în contextul în care, potrivit datelor deținute de patronate, aproximativ 30% dintre angajați sunt acum în telemuncă. Am mai stabilit cu reprezentanții patronatelor să avem o colaborare strânsă pentru elaborarea noului set de măsuri active pe care îl avem în vedere pentru a crește ocuparea, între acestea fiind incluse reglementarea muncilor casnice, prelungirea măsurilor active destinate sezonierilor și măsuri active destinate tinerilor, persoanelor aflate în șomaj, măsuri de sprijin pentru companiile mici sau pentru cele din anumite domenii de activitate”, declara recent ministrul Muncii.