Raluca Turcan: Educația a ajuns instrument politic exact ca pe vremea comuniștilor

Raluca Turcan acuză cabinetul Ponta de politizarea sistemului de învăţământ, afirmând că premierul este preocupat în primul rând de propria imagine şi nu de organizarea corectă a examenului de bacalaureat. Potrivit vicepreşedintelui PDL, guvernarea USL a distrus tot ce câştigase educaţia în ultimii ani.

RomaniaTV.net
08 iul. 2013, 12:10
Raluca Turcan: Educația a ajuns instrument politic exact ca pe vremea comuniștilor

„Vinovații pentru derapajele din educație se află în Guvernul României, unde haosul e maxim. Proasta guvernare, proasta comunicare între responsabilii de calitatea învățământului, a evaluărilor, intervenția prim ministrului în actul de justiție, aruncarea responsabilităţii între membrii cabinetului, sunt trăsături ce definesc guvernarea Ponta. Prin modul cum se raportează la educație, Guvernarea Ponta a reuşit să calce în picioare demnitatea umană. Educația a ajuns instrument politic exact ca pe vremea comuniștilor. Ministrul de interne trimite poliția pentru propria-i imagine, Primul ministru trimite poliția înapoi în unități, tot ca gest de imagine”, scrie, pe Facebook, Raluca Turcan, precizând că sistemul de educație „plătește prețul incompetenţei, al guvernării la televizor”.

„Bacalaureatul devenise în ultimii ani, un examen care cu adevărat separa munca de nemuncă. O ridicare a ștachetei care îi încuraja pe elevi să învețe mai mult. În urma creșterii exigenței, sistemul de educație pe ansamblu s-a întărit. La fel și prestigiul școlii”, afirmă vicepreşedintele PDL, enumerând activitatea cabinetului Ponta în domeniul învăţământului.

„Să ne amintim ce a făcut Victor Ponta şi Guvernul său în ultimul an de guvernare în educaţie: au desfiinţat două comisii care au dat verdictul de plagiat; au politizat învăţământul superior; au măcelărit legea educaţiei şi au deschis sistemul pentru clientelism politic; au trecut clasa a IX-a de la gimnaziu înapoi la liceu, ceea ce înseamnă acceptarea abandonului şcolar după clasa a VIII-a; au abandonat finanţarea diferenţiată a universităţilor, pe criterii de performanţă; au bulversat calendarul anului școlar; au îngropat cercetarea eliminând evaluatorii străini și reducând bugetul; nu au alocat, aşa cum prevede legea, 6% pentru învăţământ şi cercetare, au împins sistemul de educaţie în sărăcie şi mediocritate; au distrus bacalaureatul”, spune deputatul democrat-liberal.

Practic, afirmă Raluca Turcan, organizarea din acest an a Bacalaureatului a avut ca principal scop crearea unei imagini pozitive la adresa Executivului, trecându-se astfel peste problemele reale ale sistemului.

„Într-un an de guvernare USL a distrus tot ce se câștigase în ultimii ani. Și asta pentru că Guvernul a dat semnalul coborârii ștachetei. Problemele reale sunt negate, Guvernul se ocupă doar de imagine. Proasta guvernare, nepriceperea şi lipsa determinării afectează generaţii de elevi care vor rămâne în urmă”, conchide Turcan.