Raluca Turcan: Există pensie specială de 78.636 lei, ar fi trebuit să fie 5.205 lei

Raluca Turcan a declarat că există discrepanţe uriaşe la nivelul pensiilor speciale. Ea a dat ca exemplu un pensionar de lux din România care încasează 78.636 lei, dar strict pe contributivitate ar fi trebuit să încaseze 5.205 lei.

12 ian. 2021, 21:22
Raluca Turcan: Există pensie specială de 78.636 lei, ar fi trebuit să fie 5.205 lei
Raluca Turcan

Raluca Turcan a făcut noi precizări privind creşterea pensiilor pe bază de contributivitate, astfel încât acestea să fie suportate de buget.

Raluca Turcan: Vreau să scot subiectul pensiilor din disputa politica

„În mandatul meu, doresc să scot subiectul pensiilor din logica politică și politicianistă. Am chemat specialisti astfel incat sa gasim o varianta de calculare a pensiilor pe baza de contributivitate şi sa fie suportabila orice creştere.

Nu pot să tolerez şi nici să dorm noaptea când ştiu că în România exista pensionari care au 78.636 lei pe lună şi ar fi trebuie să câştige 5.205 lei. Sunt 9600 de beneficiari de pensii de serviciu, iar 900 de mii de oameni trăiesc cu 800 de lei pe lună.

Solutia o vom pune pe masă. Lucram in acest moment. Nu putem realiza într-o săptămână-doua ce nu s-a făcut până acum.

Nu pot să ma joc cu milioane de pensionari aruncand in fata un proiect asupra caruia exista dubii ca ar fi constituţional.

Vom indexa pensia de serviciu cu ce se întâmplă în sistem”, a declarat Raluca Turca la digi.

Ministrul Muncii a precizat că nu au fost discuţii legate de majorarea vârstei de pensionare. Aceasta a mai spus că Guvernul intenţionează să crească procentul de contribuţie la pilonul II.

Citeşte şi Se schimbă formula de calcul la pensii. Cine va fi dezavantajat de noile modificări

Curtea Constituțională a României se va întruni, miercuri, pentru a lua o decizie cu privire la amendamentele depuse de PSD la legea majorării pensiilor.

Reamintim că în luna septembrie, guvernul a decis majorarea pensiilor doar cu 14% din lipsă resurse, însă PSD a venit cu un amendament la legea de adoptare a rectificării bugetare prin care stabilește creșterea lor cu 40% , aşa cu prevedea calendarul inițial.

La sfârșitul lunii noiembrie, CCR a decis că va amâna decizia pentru data de 13 ianuarie 2021.

Tot în ianuarie 2021 judecătorii CCR vor dezbate și amânarea pentru anul viitor a creșterii salariilor profesorilor: legea prevedea că acestea trebuiau majorate de la 1 septembrie, guvernul a amânat pentru 2021, iar PSD a forțat, de asemenea în Parlament, revenirea la data de 1 septembrie.


loading...