Se schimbă formula de calcul la pensii. Cine va fi dezavantajat de noile modificări

Guvernul se pregăteşte să schimbe formula de calcul a pensiilor. Potrivit unor surse citate de România Tv, femeile ar fi dezavantajate de noile modificări.

12 ian. 2021, 20:23
Se schimbă formula de calcul la pensii. Cine va fi dezavantajat de noile modificări
Se schimbă formula de calcul la pensii. Cine va fi dezavantajat de noile modificări

Se schimbă formula de calcul la pensii. Se fac simulări în acest moment în Comisia de Recalculare înfiinţată de către ministrul Muncii Raluca Turcan.

Se schimbă formula de calcul la pensii. Există temeri că femeile vor fi dezavantajate

Potrivit surselor România tv,  Comisia de Recalculare trebuie să se încadreze în anvelopa bugetară de 100 de miliarde de lei, care acum este de aproximativ 90 de miliarde de lei.

Asta înseamna o creştere a punctului de pensie de 8-9 la sută. De asemenea, există temeri că femeile vor fi dezavantajate la recalcularea pensiilor.

Raluca Turcan, vorbeşte de recalcularea pensiilor. Ce venituri vor avea pensionarii români

Reamintim că Raluca Turcan anunţa la finalul anului 2020 recalcularea pensiilor. Astfel, se va continua munca pe care a depus-o Violeta Alexandru în momentul precedent.

„Vreau să facem un pas mare pe subiectul recalculării pensiilor pe contributivitate. Acest subeict a fost abordat doar în cheie electorală, țin mult la acest subiect, pensionarii au fost nedreptățiți și cred că acest subiect trebuie clarificat”, a declara Raluca Turcan.

Noul guvern va calcula pensiile după principiul contributivității. Pentru că legislația din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepții și de privilegii fiind obținute prin legi speciale în Parlament, s-a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivității.

Valoarea punctului de pensie va fi majorat anual pentru a acoperi 100% rata inflației și minim 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie.

Executivul condus de Florin Cîţu vrea să crească nivelul de informare a pensionarilor cu privire la întreg cadrul legal și implicit la modificările din ultimii ani și capacitatea sistemului, de identificare și implementare a soluțiilor de creștere a eficienței în furnizarea serviciilor pentru pensionari, indiferent de locul de reședință.