Raluca Turcan: Mărirea vacanţelor pentru elevi e o propunere iresponsabilă

Raluca Turcan afirmă că propunerea referitoare la mărirea vacanţelor pentru elevi este una iresponsabilă şi populistă. Vicepreşedintele PDL consideră că şcolarii trebuie să înveţe mai mult pentru a atinge performanţa şi că turismul trebuie încurajat prin măsuri fiscale, nu prin modificarea vacanţelor.

RomaniaTV.net
17 mai 2013, 11:35
Raluca Turcan: Mărirea vacanţelor pentru elevi e o propunere iresponsabilă

„Am văzut azi ca ministrul Turismului a adresat o cerere ministerului Educaţiei de a scurta anul şcolar si a mări vacanţele. Este o propunere deopotrivă iresponsabilă, neprofesionistă şi populistă. Ea arată neputința si ar trebui să duca la demisie. Doamna ministru dacă vrea să ajute turismul, să îmbunătăţească infrastructura turistică, să stimuleze turismul prin reduceri de fiscalitate care sa duca la oferte acceptabile in România, nu mai scumpe decât in ţări cu destinaţie turistică consacrata, sa dezvolte parteneriate pentru atragerea de turişti nu sa umble la durata anului şcolar pentru elevi”, a declarat, vineri, la Sibiu, Raluca Turcan.

Potrivit vicepreşedintelui PDL, o astfel de măsură ar reprezenta crearea unui handicap pentru elevii români.

„În plus, în Romania oamenii nu merg în concedii, nu din cauza vacanţelor, ci pentru că nu au bani. Soluţia pe termen lung este crearea de locuri de muncă bine plătite, creşterea nivelului de trai. Iar pentru asta doamna ministru, ai nevoie de educaţie performantă. În Uniunea Europeană dezbaterea este de creştere a numărului de ore studiate si de scurtare a vacantelor pentru a face fata competiţiei cu sistemul de educaţie asiatic. In ţări asiatice sunt cerințe de performanţă tot mai mari si pentru a răspunde la aceste cerinţe, ei, sunt dispuşi la un efort din ce in ce mai mare, la tot mai multe ore de studiu. Noi avem o opţiune: fie învăţăm mai mult si vom ajunge sa fim competitivi, fie învățăm mai puţin si vom ajunge sa muncim pentru alţii”, a adăugat Turcan.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, Maria Grapini, a transmis în această săptămână că este de acord cu propunerea patronatelor din turism de mărire a vacanţei de vară a elevilor şi susţine că a înaintat, în acest sens, o scrisoare către Ministerul Educaţiei.

„Eu mergeam spre litoral şi scrisoarea a plecat de la mine de la secretariat către ministrul Educaţiei, în care am solicitat vacanţele, aşa cum le-aţi cerut dumneavoastră. Dar nu mă pot băga totuşi în strategia ministerului Educaţiei, însă am explicat de ce am solicitat acest lucru. Pentru că nu pierde nimeni, şi noi am făcut începerea şcolii la 15 septembrie şi nu cred că se întâmpla ceva. Eu, ca studentă, veneam pe litoral între 1 şi 15 şi era cea mai bună perioadă şi mai ieftină”, a declarat, joi, Maria Grapini.

Maria Grapini a fost prezentă, joi, la Constanţa, la o întâlnire cu hotelieri de pe litoral, desfăşurată la Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa.

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) şi Asociaţia Investitorilor în Staţiunea Turistică Venus a cerut, marţi, încheierea anului şcolar la 1 iunie „măcar pentru clasele I-VIII”, ceea ce, în opinia acestora, ar permite familiilor cu copii să beneficieze de tarife reduse pe litoral.