Raluca Turcan, nicio speranţă pentru pensionarii din România. Ministrul Muncii face doar constatări: „Au avut profund de suferit”

Ministrul Muncii a remarcat că sistemul de pensii, salarizarea în sectorul public și asistența socială sunt domenii care "au avut profund de suferit" în ultimii 30 de ani, fără a prezenta măsuri concrete pentru creşterea pensiilor în următoarea perioadă în România.

24 sept. 2021, 09:20
Raluca Turcan, nicio speranţă pentru pensionarii din România. Ministrul Muncii face doar constatări: „Au avut profund de suferit”

Raluca Turcan este de părere că Guvernul trebuie să atragă investiţii, să crească ocuparea locurilor de muncă şi să existe slujbe mai bine plătite în România pentru a putea reforma sistemul de pensii şi de asistenţă socială.

„Sistemul de pensii, salarizarea în sectorul public și asistența socială sunt domenii care au avut profund de suferit în ultimii 30 de ani, iar pentru a oferi soluții credibile de reformă a acestor trei sisteme avem nevoie să atragem investiții, să creștem ocuparea și să avem locuri de muncă mai bine plătite”, a scris Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Violeta Alexandru anunţă schimbări majore pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu taloanele de pensii

Raluca Turcan, nicio speranţă pentru pensionarii din România. Judeţul cu mai mulţi pensionari decât persoane active

Ministrul Muncii a amintit că a vizitat joi două companii care oferă 5.000 de locuri de muncă în Brăila, un judeţ unde numărul personarilor este mai mare decât cel al persoanelor active în câmpul muncii.

„Am vizitat astăzi (joi, n.red), la Brăila, două companii care oferă aproape 5.000 de locuri de muncă – Yazaki și Șantierul Naval Vard – și care au primit sprijin de 34 de milioane de lei prin măsuri active. În județul Brăila, am investit în total peste 64 de milioane de lei pentru a proteja locurile de muncă în perioada stării de urgență și de alertă.

La nivel național, avem astăzi 120.000 noi locuri de muncă de la începutul anului și până acum, iar în județul Brăila s-au înregistrat, în aceeași perioadă, 175 noi angajatori și 800 de noi locuri de muncă. Pe de altă parte, în acest județ numărul pensionarilor îl depășește cu 20.000 pe cel al persoanelor active, ceea ce arată probleme de sustenabilitate și deficit atât în forța de muncă pe care o găsesc angajatorii, cât și în locurile de muncă pe care le pot crea. Există însă perspective de dezvoltare și, din acest punct de vedere, o politică locală de deschidere către investiții este vitală.

Ne-am propus să asigurăm mediului de afaceri local forță de muncă mai bine pregătită și adaptată cerințelor actuale de pe piața muncii, prin întărirea învățământul profesional – dual, prin actualizarea codului ocupațiilor pentru a permite ulterior standardizarea calificărilor, prin cursuri de formare și calificare și prin politici salariale care să sprijine deopotrivă angajații și angajatorii”, a mai precizat Raluca Turcan.

Citeşte şi: Ludovic Orban, atac virulent la adresa lui Florin Cîțu: Premierul e acum la fel de nepopular ca Traian Băsescu atunci când a tăiat pensiile!

Ministrul Muncii anunţă ce se întâmplă cu salariul minim. „Vom prezenta o propunere de creștere”

„În cursul săptămânii viitoare vom prezenta o propunere de creștere a salariului minim care să asigure predictibilitate, sustenabilitate și o creștere a veniturilor. Foarte important, înainte să definitivăm discuția despre salariul minim, este că toți cei implicați – guvern, patronate, sindicate – suntem de acord că România are nevoie de creșterea salariului minim și aș spune că mai are nevoie, pe lângă această creștere, și de corectitudine în relațiile de muncă. Avem în lucru proiectul de modificare a legii pentru a defini și sancționa munca subdeclarată, pentru că, exact ca și în cazul muncii la negru, munca la gri afectează nu doar angajații care nu pot beneficia de anumite drepturi, cât și angajatorii, pentru că intră în relații economice necompetitive, dar și bugetul statului”, a conchis Raluca Turcan.

Citeşte şi: Marius Budăi vine cu acuzații extrem de grave la adresa Guvernului: E nepăsare criminală. Ce se întâmplă cu pensiile pentru urmașii medicilor morți de COVID


loading...