Raluca Turcan: PNL propune doar înregistrarea video a probelor de Bacalaureat

PNL cere Ministerului Educației Naționale să existe doar înregistrarea video a probelor de la Bacalaureat, în caz contrar unul din doi elevi înscriși la examenul de Bacalaureat este discriminat, susține vicepreședintele liberalilor, Raluca Turcan.

29 iun. 2015, 09:12
Raluca Turcan: PNL propune doar înregistrarea video a probelor de Bacalaureat

„Doar 60% dintre centrele de examinare au posibilitatea de a înregistra video și audio desfășurarea probelor scrise. (…) În organizarea examenului de Bacalaureat, Ministerul Educației și Cercetării Științifice nu mai poate dota, în acest moment, toate centrele cu camere care pot înregistra și audio examenul. Pentru a nu înrăutăți situația, pentru a respecta egalitatea de tratament, PNL propune doar înregistrarea video a probelor de BAC„, potrivit Ralucăi Turcan.

Citeşte şi: Raluca Turcan: Ponta dă o a doua mare lovitură PSD prin coordonarea votului pentru Şova

„Art. 6 (1) din Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului de Bacalaureat este foarte clar: «Comisiile de bacalaureat județene/a municipiului București asigură dotarea cu camere de supraveghere video și audio funcționale a sălilor în care se desfășoară probele examenului de Bacalaureat național, a sălilor în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și a sălilor în care se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise».

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, încalcă nu numai Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat, prin faptul că nu a asigurat 100% echipament pentru înregistrarea audio și video în sălile de examinare, ci și principiul egalității de tratament”, susține vicepreședintele PNL.

Turcan a reamintit că în aprilie, ministrul Cîmpeanu a declarat că, „este foarte posibil să revenim cu o modificare a ordinului de ministru din august 2014, prin care să recomandăm monitorizarea audio, suprapusă peste cea video acolo unde, din punct de vedere financiar și tehnic, este posibil”.

Raluca Turcan spune că greșeala ministerului Educației poate duce la contestarea examenului național de Bacalaureat, scrie Agerpres.

„Declarația ministrului educației privită împreună cu metodologia elaborată de același minister arată că acesta nu înțelege ce înseamnă condiții egale în cadrul unui examen național. Această greșeală poate deschide posibilitate unică în România de a se contesta un examen național precum Bacalaureatul! Este inadmisibil ca elevii să fie discriminați, să fie tratați diferit pentru că Ministerul Educației fie este prins pe picior greșit, fie nu respectă legea”, a precizat Raluca Turcan.

Elevii susțin luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat — cea la limba și literatura română, potrivit calendarului aprobat de MECȘ.