Raluca Turcan: Rectificarea bugetară trebuie să aducă mai mulţi bani Ministerului Educaţiei

Raluca Turcan îi cere lui Victor Ponta să aloce mai mulţi bani Ministerului Educaţiei, astfel încât costurile aferente navetei elevilor şi continuarea investiţiilor în infrastructura şcolară să poată fi acoperite. Vicepreşedintele PDL scrie pe blogul personal că elevii şi profesorii trebuie să aibă asigurate condiţiile pentru performanţă.

RomaniaTV.net
22 iul. 2013, 12:42
Raluca Turcan: Rectificarea bugetară trebuie să aducă mai mulţi bani Ministerului Educaţiei

„PDL solicită Guvernului să prevadă o majorare a bugetului pentru Ministerul Educaţiei Naţionale. Premierul Ponta, chiar şi în emisiunile televizate, trebuie să recunoască deschis că, în acest an, educaţia a primit cu mult sub procentul prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale (6% din PIB) şi cu mult sub procentul acordat în plină criză economică de guvernarea precedentă”, afirmă Raluca Turcan.

Vicepreşedintele democrat-liberal spune că majorarea bugetului alocat învăţământului este cu atât mai necesară cu cât priveşte accesul la şcoală al elevilor din mediul rural.

„În acest an, cea mai mare restanţă a Guvernului a fost nedecontarea transportului elevilor navetişti. Mii de elevi sunt astfel condamnaţi la abandon şcolar, sărăcie şi marginalizare chiar sub privirile trufaşe ale acestui Guvern. Lipsa investiţiilor în infrastructura şcolară, dotarea precară a bibliotecilor şcolare, diminuarea banilor pentru proiectele de cercetare şi inovare, lipsa perfecţionării continue şi a finanţării pe criterii de performanţă sunt doar câteva probleme care apasă constant pe umerii Guvernului”, precizează Turcan.

Mai mult, scrie deputatul PDL, un sistem care se află sub limita existenţei nu poate asigura performanţa.

„Respectarea şi aplicarea Legii Educaţiei Naţionale ar putea face ca la anul să fie acordate nu doar 130 de premii absolvenților care au obţinut medii de 10 la BAC, ci de zece ori mai multe. Elevilor şi profesorilor le trebuie create condiţii pentru studiu şi performanţă, iar ei se vor întoarce de la olimpiadele internaţionale cu sute de medalii, prestigiu, performanţă pe piaţa muncii, dezvoltare economică şi bani la bugetul şcolii româneşti”, adaugă Raluca Turcan.