Raluca Turcan: Salariul minim în România este mic şi trebuie să crească

Salariul minim pe economie în România este mic şi trebuie să crească, iar negocierile cu sindicatele şi patronatele pe această temă vor începe în septembrie, a anunţat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

25 aug. 2021, 15:34
Raluca Turcan: Salariul minim în România este mic şi trebuie să crească

Raluca Turcan admite că salariul minim în România este mic şi că trebuie să crescă în viitorul apropiat, dar că această creştere „trebuie făcută predictibil şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă”.

Ministerul Muncii le-a transmis patronatelor şi sindicateleor să se pregătească pentru demararea negocierilor cu privire la nivelul salariului minim de la începutul lunii septembrie.

Citeşte şi: Dan Vîlceanu respinge proiectul USR PLUS privind zero taxe pe salariul minim: „Deschidem cutia Pandorei”

„Eu o să vă spun câteva principii, ca să fie lucrurile foarte clare. Unu: cred că salariul minim trebuie să crească şi cred că este mic în România”, a spus Raluca Turcan.

„2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată, ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privaţi şi în privinţa salariului pe care îl primesc în mână, şi în privinţa contribuţiilor la sistemul de pensii. De asemenea, această creştere a salariului minim trebuie făcută predictibil şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă”, a avertizat Raluca Turcan.

Citeşte şi: Noul ministru de Finanţe nu ştie cât este salariul minim din România. Dan Vîlceanu: „Nu are cum să fie 1.300”

Ministrul liberal a amintit că există 120.000 de noi locuri de muncă create de la începutul anului, cele mai multe fiind pe perioadă nedeterminată.

„În materie de majorări de pensii, nu vor intra în capcana nefericită pe care a întins-o PSD în decursul timpului şi anume de a face speculaţii la televizor despre creşterea pensiilor şi practica să dea rateuri. Majorările de pensii se vor face atunci când se ia decizia şi se anunţă. Este nedrept să face speculaţii la televizor pe tema pensionarilor”, a mai spus Turcan.


loading...