Raluca Turcan: Sporurile trebuie să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă

Raluca Turcan spune că discuţia despre sporuri nu urmăreşte diminuarea veniturilor, mai ales ale celor care muncesc. Ministrul precizează că sporurile trebuie să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă, specializare sau realizare suplimentară.

18 feb. 2021, 11:36
Raluca Turcan: Sporurile trebuie să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă
Raluca Turcan: Sporurile trebuie să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă

Raluca Turcan spune că Ministerul Muncii nu urmăreşte diminuarea veniturilor prin tăierea sporurilor, mai ales ale celor care muncesc. Potrivit ministrului, sporurile trebuie să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă, specializare sau realizare suplimentară.

Raluca Turcan: Sistemul sporurilor trebuie analizat riguros, cu înţelepciune, nu heirupist

„Este greu de acceptat şi de înţeles că, după o poziţie clar explicată public în mai multe rânduri şi susţinută prin efortul zilnic al echipei ministerului de a face analiza sporurilor cu responsabilitate, unii ajung să îmi răstălmăcească declaraţiile într-un efort de trei ore, ca să-i facă pe oameni sa înţeleagă exact pe dos. Şi, culmea, victime ale dezinformării de acest tip sunt exact acei oameni care muncesc de dimineaţa până seara, oamenii pentru care vrem să răsplătim performanţa în sistemul public de salarizare!

Punctul meu de vedere cu privire la sporurile acordate din sistemul public de salarizare este cât se poate de clar. Sistemul sporurilor trebuie analizat riguros, cu înţelepciune, nu heirupist, pentru că sunt şi sporuri justificate de condiţiile şi natura muncii, sunt sporuri în domenii importante, pentru categorii esenţiale de salariaţi. Tot la fel de clar am spus că discuţia despre sporuri la Ministerul Muncii nu urmăreşte diminuarea veniturilor, mai ales ale celor care muncesc!

Principiul sănătos de la care pleacă această analiză este ca salariile din sectorul public să fie reaşezate, iar sporurile să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă, specializare sau realizare suplimentară!”, spune ministrul Muncii pe Facebook.

Citeşte şi Kelemen Hunor, declaraţie fabuloasă legată de sporuri: „Nu te obligă nimeni să lucrezi la stat dacă sunt aşa de multe pericole la fiecare colţ”

Olguța Vasilescu: Sporurile sunt plafonate prin lege la 30%. De unde scot aberațiile astea?

Lia Olguța Vasilescu vine cu declaraţii dure la adresa Ralucăi Turcan cu privire la plafonarea sporurilor. Fostul ministru al muncii a declarat că sunt „aberații” afirmațiile făcute de actualul ministru al Muncii privind existența unor sporuri de 85% în sănătate și justiție.

„Eu cred ca acesti oameni fie mint cu nerusinare fie nici macar n-au citit legea salarizarii. Se zice de sporuri de 80%? Sa citeasca art 25 din legea salarizarii, spune ca nu pot trece mai mult de 30% sporurile cumulate pe ordonatorul de credite. Noi pentru asta am avut demonstratii de strada. Deci de unde scot toate aberatiile astea nu-mi dau seama, dar nu din lege. Puteti intreba pe oricine de la resurse umane.

Citeşte şi Salariile şi sporurile angajaţilor CFR Călători şi Metrorex. Primesc „spor de tunel”şi spor pentru conducere simplificată

Noi am pornit de la salariul unui functionar din Ministerul Muncii de 2.000 de lei si salariul unui functionar de la Ministerul de Finante era 6.000 de lei. N-am putut in 2017 intr-un singur an sa le uniformizam pe toate si atunci s-a dat in fiecare an cate 25% din diferenta, asta inseamna ca in 4 ani sa se uniformizeze. Ei inghetand legea salarizarii in 2021 cand trebuia sa se faca unitatea in sistemul bugetar, nu fac altceva decat sa lase inechitatile”, a spus Olguţa Vasilescu.