Raluca Turcan: Unul din trei copii are cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. În 18% din cazuri sunt plecați amândoi

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că unul din trei copii are cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Sunt și multe cazuri când ambii părinți sunt plecați.

18 mai 2021, 12:09
Raluca Turcan: Unul din trei copii are cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. În 18% din cazuri sunt plecați amândoi

Raluca Turcan spune că unul din trei copii are cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Sunt și multe cazuri când ambii părinți sunt plecați.

„Pandemia a accentuat gradul de excluziune, de vulnerabilitate a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Dacă ne uităm la distribuţia pe judeţe a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vom vedea că comunităţile cele mai mari se află în judeţele cele mai sărace, ceea ce înseamnă că avem, de fapt, un fenomen social.

Sărăcia suprapusă peste lipsa părinţilor, de fapt, a condus la riscuri majore pentru copiii rămaşi singuri. Cifrele sunt îngrijorătoare. 18% dintre copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 14% au unicul părinte plecat la muncă în străinătate şi 68% a un singur părinte plecat a muncă în străinătate.

Aşadar, unu din trei copii a rămas practic complet fără îngrijirea părinţilor. Aceştia reprezintă cel mai mare risc şi aici cred că trebuie să fie concentrate politicile publice pe care le vom elabora. O parte au fost deja propuse de Administraţia Prezidenţială şi cu o parte vom veni şi noi, ca Minister al Mucii, mai ales că radiografierea persoanelor vulnerabile a reprezentat o prioritate a mandatului meu de ministru”, a declarat Raluca Turcan, marţi, în cadrul conferinţei „Protecţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate – importanţa educaţiei parentale şi a serviciilor de suport”, organizată de „Salvaţi Copiii“, în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Raluca Turcan a spus că e nevoie că acești copii să aibă parte de sprijin pe mai multe planuri fiindcă ei „reprezintă o componentă extrem de vulnerabilă a societăţii”.

„Aceşti copii nu au nevoie doar de sprijin psihologic ci trebuie realmente îndrumaţi să găsească o cale în viaţă. (…) Binele pentru aceşti copii se construieşte atunci când contribuim cu toţii la el. Cred cu tărie că parteneriatul dintre autorităţile centrale, autorităţile locale şi societatea civilă este singurul care poate să ajungă în segmentele de nişă pentru persoanele vulnerabile. Statul nu poate s-i atingă pe toţi cei vulnerabili, nu are nici capacitatea, nu are nici ştiinţa (…) şi de aceea parteneriatele cu cei care reprezintă exemple de bună practică sunt cele care pot să ne ducă acolo unde exisă cea mai mare vulnerabilitate”, a mai afirmat ministrul, potrivit news.ro.

Citește și Florin Cîţu anunţă creşterea economiei cu 2.8%: România are cea mai rapidă revenire economică din istorie ca răspuns la cea mai mare criză din ultima sută de ani

Citește și Marcel Ciolacu, necruţător cu Florin Cîţu. „Se visează iar pe calul alb al creșterii economice! Istorică este doar prăbușirea galopantă”