Raluca Turcan, veste bombă pentru bugetari. „Au fost sporuri inventate doar pentru a masca necesitatea majorării unor salarii”

Ministrul Muncii a declarat că au fost "sporuri inventate doar pentru a masca necesitatea majorării unor salarii". Cu toate acestea, Raluca Turcan a subliniat că aproape 80.000 de angajaţi din sistemul public au salariul minim.

16 mart. 2021, 23:25
Raluca Turcan, veste bombă pentru bugetari. „Au fost sporuri inventate doar pentru a masca necesitatea majorării unor salarii”

Raluca Turcan a mai precizat că activitatea trebuie eficientizată în instituţiile publice.

„Au fost sporuri inventate doar pentru a masca necesitatea majorării unor salarii pentru că, pe fond, şi în sistemul public există foarte multe salarii mici. Avem aproximativ 80.000 de angajaţi cu salariul minim şi atunci este firesc să te gândeşti dacă nu mai degrabă reaşezi pe grila de salarizare anumite salarii, cele foarte mici, decât să inventezi sporuri care fie nu-şi au rostul, fie trebuie acordate într-o sumă fixă. Dacă sunt condiţii de muncă extrem de dificile, nivelul sporurilor să nu depăşească 20% din salariul de bază. Aşa putem vorbi iar de echitate”, a declarant, marţi seară, ministrul Muncii, la TVR, conform News.ro.

Turcan a precizat că e nevoie de evaluări în instituţiile publice pentru ca activitatea acestora să devină mai eficientă.

„Sistemul public trebuie îndreptat şi spre eficientizare şi spre satisfacerea cetăţeanului. Dacă există structuri supraaglomerate, atunci şi ele trebuie eficientizate, adică omul să fie plătit exact pentru ce face. Şi dacă sunt structuri supraîncărcate de sarcini, dar cu puţin personal, faci reajustări de angajaţi. Mi se pare că avem domenii în sectorul public, din evaluările făcute la firul ierbii, în care instituţiile sunt subdimensionate, iar altele care se lăfăie pe bani publici”, a mai afirmat ministrul Muncii, conform sursei citate.

Citeşte şi: Raluca Turcan: „Aproximativ 35.000 de bugetari primesc şi pensie, şi salariu. Plata cu ora şi drepturile de autor sunt exceptate” DOCUMENT

Săptămâna trecută, Raluca Turcan a anunțat că aproximativ 35.000 de angajați din sistemul public beneficiază în prezent și de pensie.

Ministrul Muncii a menţionat că 120.000 de persoane, aflate în pensie, au și diferite contracte de muncă. Turcan a lansat joi în dezbatere proiectul de lege pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Acesta va interzice cumului pensiei cu salariul în sistemul public.

„Anumite tipuri de venituri, cum ar fi plata cu ora sau drepturile de autor, sunt exceptate de la proiectul de lege privind interdicţia cumulării pensiei cu salariul pentru persoanele din sistemul public care aleg să continue să muncească după vârsta legală de pensionare”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Raluca Turcan, anunţ bombă despre schimbarea vârstei de pensionare. Românii pot alege să lucreze până la 70 de ani, dar nu vor mai primi pensie. Care sunt condiţiile