Raluca Turcan, veste proastă pentru pensionari: „De la sfârşitul lui 2022 vom putea indexa, până atunci nu putem finaliza legea”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că recalcularea pensiilor s-ar putea amâna, iar pensionarii ar putea primi pensiile majorate abia în 2024, cel mai devreme.

22 iun. 2021, 13:47
Raluca Turcan, veste proastă pentru pensionari: „De la sfârşitul lui 2022 vom putea indexa, până atunci nu putem finaliza legea”

„Anul acesta rămânem pe pensiile majorate cu 14% de la finalul anului trecut, anul viitor se vor indexa, pentru că nu avem cum să finalizăm legea, cel puţin în funcţie de rata inflaţiei.

La final de an 2022, sper să avem votată în Parlament o nouă lege care să aducă această echitate”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Realitatea TV.

Casele Teritoriale de Pensii vor să angajeze circa 1.000 de persoane care să se ocupe de evaluarea dosarelor de pensii şi pe care să le plătească cu puţin peste 4.000 de lei lunar. Oamenii care vor fi recrutaţi pe cele 1.000 posturi vor fi angajaţi pe o perioadă de maximum 18 luni şi vor fi plătiţi în baza legii.

Persoanele cu studii superioare vor fi plătite cu aproximativ 4.100 de lei lunar, iar persoanele cu studii medii, cu aproximativ 2.700 de lei net lunar, potrivit Economica.net.

Persoanele care au lucrat cel putin 25 de ani in industria de productie de energie termica si electrica vor putea iesi la pensie mai repede. Proiectul de lege a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor.

Aceste persoane vor beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati.

Pensiile minerilor ar putea intra în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale

Proiectul de lege completeaza in acest sens alin. (1) al art. 30 si art. 56 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Actul normativ prevede introducerea unor noi activitati din domeniul productiei energiei electrice si termice, in categoria celor care se desfasoara in conditii de munca speciale, precum si instituirea unei noi exceptii de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel conditiile de pensionare pentru persoanele care au desfasurat aceste activitati, potrivit fresh24.

Potrivit textului adoptat, vor fi considerate locuri de munca in conditii speciale si “activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui”.

Prevederile intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Camera Deputatilor este for decizional.

Citeşte şi: Se schimbă buletinele. Ce element important dispare de pe cartea de identitate


loading...