Ramadanul deschide porţile Raiului şi pentru credincioşii musulmani din România

Ramadanul este pentru arabi și iranieni ceea ce este Ramazanul pentru turci și tătari. Este un ritual spectaculos, ce merită cunoscut. Din 27 mai, în acest an, credincioșii musulmani intră în luna iertării și a pocăinței.

26 mai 2017, 11:21
Ramadanul deschide porţile Raiului şi pentru credincioşii musulmani din România

În țara noastră trăiesc peste 70000 de musulmani. Sunt 80 de comunități arondate la 76 de geamii, 3 mesgiduri și o moschee, lăcașuri de cult deosebite. Unele dintre ele sunt declarate monumente istorice. Majoritatea locurilor de rugăciune se află în regiunea Dobrogea, dar și la București. Le spunem și noi „Ramadan Mubarak! / Ramazan Mübarek olsun!”.

Așa cum pentru creștini postul este o șansă de purificare, de apropiere de divinitate, la fel și pentru musulmani Ramadanul sau Ramazanul este ocazia împăcării, a milosteniei și a înălțării spirituale. Postul începe când se arată Luna Nouă din luna de Ramadan. Și se termină la apariția următoarei Luni Noi. Respectarea strictă este una dintre cele 5 îndatoriri obligatorii. scrie libertatea.ro.

Citeşte şi ATAC aerian la o moschee in Siria. Sunt zeci de morţi

Acum se curăță sufletul de trufie, de egoism, de toate relele. Și se umple de iertare, de milă, de bunătate. Iar la final, musulmanul va fi mai puternic, mai înțelept și de neclintit în fața greutăților vieții. Cartea Sfântă spune că acum se deschid porțile Raiului și se închid cele ale Iadului. Satana este legat în lanțuri, nu mai poate ispiti omul, așa că toate păcatele săvârșite sunt cu atât mai grave, cu cât se fac cu bună știință. La fel ca și în postul creștinesc, credincioșii se abțin de la excese, de la plăcerile lumești, se roagă și își dedică mai mult timp mulțumindu-i lui Allah.

Înainte de răsăritul soarelui, se servește o masă consistentă, căci, până la asfințit, nu mai pun gura pe mâncare sau apă. În cinstea Ramazanului, se sacrifică animale, se gătesc specialităţi și se invită oaspeți la masă, pentru a împărți din bucate. Sunt scutiţi de post bătrânii, bolnavii, copiii și femeile însărcinate. Nu se folosesc parfumuri cu alcool iar viața intimă nu apare nici în gând.

Roagă-te, dăruiește, mulțumește!

Printre îndatoririle obligatorii ale musulmanilor aflați în post se numără și mersul zilnic la geamie, daniile și pomenile alimentare către sărmani. „Fitr” este o danie stabilită de canonul islamic, constând într-o măsură de cereale, curmale sau echivalentul lor în bani, care se oferă, de preferat, înainte de ieşirea de la rugăciune sau în zorii zilei de Bairam. „Zecheat” reprezintă obligația celor înstăriți de a dona săracilor a 40-a parte din surplusul lor de avere.

Citeşte şi Proteste în Indonezia. Mii de musulmani cer arestarea guvernatorului creştin de la Jakarta, pentru blasfemie

După Noaptea Puterii, urmează Bairamul

La finele postului, se comemorează Noaptea Puterii, cea în care i s-a arătat Profetului Mahomed Coranul de către Allah. Credincioșii merg la geamie şi ascultă predica imamului, se roagă până în zori, căci în această noapte cerul se deschide, iar hotarele dintre lumea aceasta și cea a îngerilor se întrepătrund. Urmează Ramazan Bairamul sau Bairamul Dulce, care ține 3 zile. Se pregătesc tot felul de bunătăți, dintre care baclavalele, halvițele și rahatul sunt nelipsite. Este un bun prilej de împăcare, căci zilele de post nu au valoare dacă, la Bairam, credincioșii nu se iartă între ei și nu ajung la înțelegere. Printre îndatoririle obligatorii ale musulmanilor aflați în post se numără și daniile și pomenile alimentare către sărmani.