„Rapel”, cel mai căutat cuvânt în 2021, pe dexonline

„Rapel” este cel mai căutat cuvânt în dexonline din anul 2021. Astfel, de la începutul lunii februarie a fost căutat de minim 890 de ori pe zi. Interesul a crescut în ultimele luni asupra termenului faţă de anii trecuţi,

11 feb. 2021, 08:45
„Rapel”, cel mai căutat cuvânt în 2021, pe dexonline

„Rapel”, cel mai căutat cuvânt în 2021, pe dexonline. Cuvântul „rapel” este cel mai căutat cuvânt pe platforma Dexonline din această lună. Interesul pentru această sintagmă „rapel” a crescut extrem de mult în ultima perioadă și asta o arată chiar rapoartele  căutării termenului pe internet.

„Rapel”, cel mai căutat cuvânt în 2021, pe dexonline. Ce interese au avut românii anul acesta

Dacă cei mai mulţi folosesc cuvântul „rapel” pentru a defini a doua doză a unui vaccin, el are şi ale înţelesuri.

1. Readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziția inițială, sub acțiunea greutății proprii ori a unor forțe elastice.
2. (Med.) Revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială.
3. (În sintagma) Coborâre în rapel = coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă.

Primele 80.000 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns în România în acest weekend. Programările încep din această săptămână, iar vaccinul va fi administrat în 180 de noi centre.

„Pentru AstraZeneca ne-am propus să nu păstrăm rapelul, având în vedere că distanța dintre cele 2 doze este de 8 săptămâni or, din acest punct de vedere avem toate motivele să nu păstrăm rapelul, care va fi asigurat din tranșele care urmează în luna martie”, a spus Gheorghiță.

Pentru vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, care au rapel la 3, respectiv 4 săptămâni, dozele de rapel sunt rezervate în momentul programării pentru prima doză.

Gheorghiță a explicat și de ce în România s-a decis ca rapelul pentru vaccinul AstraZeneca să fie făcut la 8 săptămâni.

„A fost o discuție pe care am avut-o în cadrul comisiilor științifice, am avut inclusiv o sesiune științifică cu reprezentanții companiei la nivel european, în care am analizat toate datele științifice și am decis de comun acord să mergem pe recomandarea de a administra la 8 săptămâni. Rata de eficacitate între 8 săptămâni și 12 săptămâni nu creștea semnificativ, practic intervalul de confidență era aproape la fel, iar din acest punct de vedere ne-am dorit să păstrăm rapelul la 8 săptămâni pentru a crește probabilitatea ca persoana respectivă să vină la rapel și să reducem riscul ca persoana să se infecteze între prima doză și rapel”, a spus el.

„La vaccinul de la AstraZeneca, cu cât rapelul a fost administrat mai târziu, cu atât eficacitatea a fost mai mare. Dar datele arată eficacitatea semnificativ mai mare la 8 săptămâni față de 4 săptămâni”, a explicat medicul.

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 10 februarie 2021. Peste 40.000 de români s-au vaccinat în 24 de ore