Rapoartele apocalipsei meteo. România va muri de cald peste 50 de ani. Cel mai pesimist scenariu

Efectele încălzirii globale se resimt puternic în România, în condiţiile în care, în luna februarie, în apropiere de Craiova oamenii au început să semene grâul. Fenomenul meteorologic nu mai poate fi evitat, conform oamenilor de ştiinţă de la ONU, care susţin faptul că clima se schimbă în mod accelarat şi periculos.

RomaniaTV.net
19 feb. 2020, 15:58

În România, anul 2019 a fost ce mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice. De asemenea, ţara s-a confruntat în premieră cu tornade răsărite şi temperaturi de 22 de grade Celsius în luna ianuarie.

Un studiu publicat de  specialiștii Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” din București confirmă, cu date științifice, toate aceste temeri: temperaturile anormal de mari, dublate de perioadele lungi de secetă urmate de ploi și vijelii haotice, nu fac decât să compromită recoltele.

„Primul trimestru al anului agricol 2019-2020 s-a caracterizat (în raport cu valorile medii multianuale) printr-o secetă severă (cu excepția regiunilor podișului Moldovenesc și Central Moldovenesc) și un regim termic extrem de călduros, în toate regiunile tării monitorizate”, se arată în raportul Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS).

Vremea în Bucureşti, anul 2089

„Pentru viitorul apropiat (2021-2050), la nivelul României, rezultatele modelelor climatice analizate indică o creștere medie a temperaturii lunare în cea mai caldă luna a anului de până la aproape de 4 ° C și o reducere medie a cantității lunare de precipitații de până la 18 %,  în timpul verii, în cel mai pesimist scenariu”, spune expertul în climă de la ANM.

Conform ANM, în orașele mari, temperatura poate fi și cu 10 grade mai mare, comparativ cu zonele rurale, din vecinătate.

„În marile aglomerări urbane, efectele schimbării climatice sunt amplificate de mediul artificial construit ce determină, de exemplu, formarea insulei de căldură a orașului. Astfel, valurile de căldură sunt amplificate în mediul urban”, spune Bojariu.