Raport al ONU: Statul Islamic revine în forţă. Gruparea teroristă de 30.000 de luptători pregăteşte RĂZBOIUL

Statul Islamic care se laudă că are, în prezent, 30.000 de luptătători ameninţă că este pregătită să comită noi atacuri teroriste în întreaga lume, potrivit unui raport al ONU.

15 aug. 2018, 20:32
Raport al ONU: Statul Islamic revine în forţă. Gruparea teroristă de 30.000 de luptători pregăteşte RĂZBOIUL

Raportul dramatic pretinde că Statul Islamic încearcă să recupereze şi să multiplice atacurile teroriste ăn zonele de deşert din Irak şi Estul Siriei cu o „armată” de 20.000 sau chiar 30.000 de luptători în regiune.

Potrivit raportului, acest lucru include  „o componentă semnificativă de luptători străini ” care ar pregăti noi atacuri.

Statul Islamic a suferit în ultimele 18 luni o serie de înfrângeri. În Iulie, 2017 forţele forţele irakiene şi cele kurde susţinute de Occident au recapturat o treime din oraşul Mosul, din Irak, după o bătălie cruntă. A urmat căderea bastionului din Raqqa pe care islamiştii l-au transformat în capitala lor.

Persoanele care au trăit sub teroarea islamistă a fost de aproximativ 10 milioane de oameni, extinzându-se din Nordul Bagdadului, în Irak şi până în suburbiile din Alep şi întreaga Sirie.

Citeşte şi Peste 250 de morţi în atacuri coordonate de Statul Islamic, în sudul Siriei

Jihadiştii au executat aproximativ 4.000 de forţe de securitate irakiene după ce au capturat Mosulul în 2014 şi au declanşat un genocid asupra minorităţii religioase irakiene Yazidi din Irak. De asemenea, SI are afiliaţi în numeroase ţări, inclusiv Libia, Egipt, Afganistan şi Filipine.

Pe de altă parte, Al-Qaida este în continuare periculoasă într-o serie de ţări, între care Yemen, Somalia şi părţi din Nordul Africii. De asemenea, există temeri potrivit cărora luptători ai SI care s-au întors din Irak să pregătească noi atacuri, în special în Europa, mai arată acelaşi raport, care subliniază că „terorismul este omniprezent şi mai acut ca niciodată”.