Raport americano-rus: Arsenalul chimic sirian este în mare parte INUTILIZABIL

Arsenalul chimic sirian este în mare parte "inutilizabil" sub forma în care se află şi ar putea fi, pe cale de consecinţă, distrus mai rapid decât se estima, se arată într-un raport confidenţial americano-rus de joi seara, citat de ziarul The Washington Post.

27 sept. 2013, 07:57
Raport americano-rus: Arsenalul chimic sirian este în mare parte INUTILIZABIL

Potrivit experţilor care au controlat arsenalul chimic, Siria ar deţine peste 1.000 de tone de arme chimice, între care 300 de tone de gaz muştar.

Restul arsenalului ar fi alcătuit din elemente chimice lichide, stocate sub formă binară, adică sub forma a două produse chimice, cunoscute sub numele de precursori, care sunt amestecate chiar înainte să fie utilizate, scrie ziarul.

Între timp, la ONU, Statele Unite şi Rusia au ajuns joi, după mai multe săptămâni de negocieri intense, la un acord asupra unui text care stabileşte cadrul distrugerii aresenalului chimic al regimului Bashar al-Assad, după cum a informat vineri agenţia France Presse, citată de Mediafax.

Această rezoluţie, care ar putea să fie adoptată încă de vineri seara, constituie un progres diplomatic major. De la începutul conflictului sirian, în martie 2011, Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să se pună vreodată de acord asupra unui text, Moscova şi Beijingul opunând câte un vot de veto în trei rânduri.

Această informaţie confirmă datele avansate de către serviciile de informaţii franceze la începutul lui septembrie.

Citeşte şi Bashar Al-Assad: Conflictul din Siria este alimentat din străinătate cu ajutorul teroriştilor

Cu scopul de a îndepărta ameninţarea unor atacuri americane, Siria a aderat la Organizaţia Convenţiei privind Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), iar preşedintele sirian Bashar al-Assad nu a încetat să-şi repete angajamentul de a-şi distruge armele chimice şi de a nu ridica obstacole în calea acestui proces.

După mai multe săptămâni de negocieri intense, Rusia şi Statele Unite au ajuns joi, la ONU, la un acord asupra unui text care stabileşte cadrul distrugerii arsenalului chimic al regimului lui Bashar al-Assad. Această rezoluţie ar putea să fie adoptată încă de vineri seara.