Raport ANCOM: 6,8 milioane de abonaţi plătesc servicii de retransmisie a programelor TV

Numărul celor care plătesc pentru servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate a crescut cu 4,5%, în primele șase luni din 2015, ajungând la 6,8 milioane de abonați, iar cei mai mulți recepționau programele TV prin intermediul rețelelor de cablu, arată datele Raportului Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, ANCOM, publicate miercuri.

16 dec. 2015, 15:56
Raport ANCOM: 6,8 milioane de abonaţi plătesc servicii de retransmisie a programelor TV

Rata de penetrare a serviciilor audiovizuale la nivel de gospodării a depășit pragul de 91%.

Conform statisticii, la sfârșitul lunii iunie din acest an, un procent de 65% din totalul abonaților la servicii de retransmisie recepționau programele TV prin intermediul rețelelor de cablu, numărul acestora atingând valoarea de 4,4 milioane, în creștere cu 5,2% față de aceeași perioadă din anul anterior, scrie Agerpres.

În același timp, 34% dintre abonați, adică 2,3 milioane, beneficiau de programe TV furnizate prin rețele cu transmisie prin satelit de tip DTH, iar 70.000 de abonați recepționau aceste programe prin tehnologie IP.

În funcție de mediul de reședință, la jumătatea anului în curs, 61% dintre abonați erau din mediul urban, în timp ce 39% erau din mediul rural. Majoritatea abonaților din mediul urban (81%) beneficiau de servicii prin intermediul rețelelor de cablu, 17% prin intermediul rețelelor cu transmisie prin satelit de tip DTH, respectiv 2% prin tehnologie IP.

În mediul rural, cei mai mulți dintre abonați (60%) recepționau programele TV prin intermediul rețelelor cu transmisie prin satelit de tip DTH, 40% prin rețele de cablu, procentul abonaților prin tehnologie IP fiind nesemnificativ (0,1%).

Citeşte şi

Din punctul de vedere al modului de recepționare a programelor TV, numărul de abonați la serviciile de retransmisie a programelor media în format digital continuă să crească, atingând valoarea de 4,2 milioane din totalul de 6,8 milioane de abonați, înregistrând o creștere anuală de 7%. În funcție de suportul folosit, aproximativ 55% recepționau programe TV în format digital prin intermediul rețelelor cu transmisie prin satelit (DTH), în timp ce 43% accesau aceste programe prin rețele prin cablu, iar 2% prin tehnologia IP (IPTV).

Potrivit ANCOM, la capitolul abonați la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate prin intermediul rețelelor de cablu, din totalul celor 4,4 milioane, 1,8 milioane beneficiau, în S1 din 2015, de servicii în format digital (în creștere cu aproape 13% față de 30 iunie 2014), ceea ce înseamnă o rată de penetrare la nivel de gospodării a acestor servicii de 24%.