RAPORT Criză de profesori la mai multe materii. CARE este cauza

România traversează o criză de cadre didactice calificate la mai multe materii, se arată în raportul ”Education at a Glance” pe anul în curs, care sugerează și posibila cauză a acestei stări de fapt.
Irina Dumitrescu
16 sept. 2024, 11:21
RAPORT Criză de profesori la mai multe materii. CARE este cauza

Disciplinele la care se înregistrează o criză de profesori calificați sunt matematica, științele naturii și artele, se precizează în raportul ”Education at a Glance 2024”, realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Conform aceluiași raport, această criză ar fi parțial cauzată de lefurile plătite în sistemul educațional, conform aceluiași raport. Altfel spus, absolvenți calificați să ocupe locuri la catedră nu sunt atrași de această carieră din punct de vedere salarial, preferând să se îndrepte spre alte job-uri.

Citește și Metoda inedită prin care un primar a reușit să-i convingă pe localnici să recicleze selectiv gunoiul: Am plecat de la 90 de tone pe care le duceam la deşeurile menajere acum cu 6-7 ani în urmă, acum am ajuns la 20 de tone

În legătură cu salariile pe care le câștigă cadrele didactice, raportul ”Education at a Glance 2024” indică o medie de 45.602 de dolari brut în România, care înseamnă 3.800 de dolari brut pe lună. Comparativ, media în țările OCDE este de 56.462 de dolari pe an, brut, adică peste 4.700 de dolari brut pe lună.

Diferența mediei salarile nu este deloc neglijabilă, însă trebuie ținut seama și de durata muncii prestate. Astfel, în România, profesorii de liceu lucrează, în medie, 513 ore pe an, în timp ce la nivelul OCDE media orelor lucrate pe an este de 706. În acest context, poate fi considerat explicabil nivelul mai scăzut de salarizare, câtă vreme profesorii de la noi muncesc mai puține ore.

Jumătate dintre tinerii fără liceu nu reușesc să se angajeze

Raportul ”Education at a Glance 2024” precizează și procentul adulților care nu au terminat liceul. În România, acesta este de 25 la sută – procent care poate părea mic, dar care este aproape dublu față de alte țări din Europa. Pentru cei care nu au terminat liceul, urmările se văd inclusiv când vine vorba despre angajare. Astfel, doar 48 la sută dintre ei își găsesc un loc de muncă, în timp ce, în rândul celor care au finalizat studii liceale sau postliceale, procentul este de aproape 8o la sută.

Citește și Youtube introduce un nou format de reclame. Ce trebuie să știe utilizatorii

”Education at a Glance 2024” a fost realizat în baza informațiilor culese în intervalul 2021 – 2023.

Raportul, precizează Ministerul Educației, este cea mai autoritară sursă de informații relevante despre starea învățământului în cele 38 de state membre OCDE și o serie de țări partenere. Indicatorii raportului acoperă rezultatele și impactul școlii asupra rezultatelor economice și sociale, resursele financiare și umane investite în educație, accesul la educație, participarea și progresul, precum și mediul de învățare și organizarea școlilor.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 15.00 au votat peste 5,7 milioane de români. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan