Raport dat de armata ucraineană: Armata rusă din Transnistria e gata de luptă!

În zona Harkov, Statul Major General a declarat că rușii se concentrau pe "împiedicarea avansării în continuare a trupelor noastre spre frontiera de stat a Ucrainei la nord și nord-est de Harkov".

09 mai 2022, 06:21
Raport dat de armata ucraineană: Armata rusă din Transnistria e gata de luptă!

Forțele ruse au făcut progrese minore în apropierea orașului Izium, potrivit armatei ucrainene, dar sunt în defensivă în apropiere de Harkov, în timp ce continuă contraatacul ucrainean, anunță CNN.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că rușii au capturat periferia nordică a satului Shandryholove, în timp ce încearcă să avanseze spre sud din zona Izium în regiunea Donețk.

Volodimir Zelenski, discurs plin de curaj de Ziua Victoriei: „Vom depăşi iarna care a început pe 24 februarie şi care continuă şi pe 8 mai. Se va încheia, soarele ucrainean o va topi”
Inamicul și-a concentrat principalele eforturi pe „pregătirile pentru continuarea ofensivei” în zonă.

De-a lungul altor linii de front au existat puține schimbări, a precizat Statul Major General, rușii folosind artileria împotriva apărării ucrainene.

În zona Harkov, Statul Major General a declarat că rușii se concentrau pe „împiedicarea avansării în continuare a trupelor noastre spre frontiera de stat a Ucrainei la nord și nord-est de Harkov”.

În acest scop, ei bombardau satele recent recucerite de forțele ucrainene – cum ar fi Prudyanka și Slatine – și încercau să își consolideze pozițiile defensive.

Dronele Bayraktar fac prăpăd. Un elicopter rusesc a fost doborât în Insula Şerpilor cu tot cu paraşutiştii de la bord VIDEO
În sud-vestul Ucrainei, forțele armate au declarat că „situația rămâne tensionată”.

Ele au afirmat că „formațiunile armate” din zona pro-rusă Transnistria din Moldova, precum și trupele rusești de acolo, sunt în deplină pregătire de luptă. Transnistria, un teritoriu separatist din cadrul Republicii Moldova, găzduiește trupe rusești de zeci de ani.

Statul Major General a confirmat confruntări pe Insula Șerpilor, o mică insulă în largul coastelor românești și ucrainene. Acesta a precizat că, în cursul zilei de sâmbătă, un elicopter rusesc Mi-28H, precum și o serie de drone au fost distruse de rachete antiaeriene. Comandamentul Operațional (Sud) al armatei a publicat ulterior o înregistrare video cu dronă care pretinde că arată distrugerea unui elicopter rusesc de pe Insula Șerpilor.