Raport Human Rights: Militari sirieni ţinuţi în cuşti de către rebeli şi folosiţi ca scuturi umane

Rebelii sirieni au dezvoltat o nouă tactică în lupta împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Ei capturează soldaţi sirieni, dar şi alte persoane loiale regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad pe care îi închid în cuşti de fier şi îi folosesc ca scuturi umane, în eventuale conflicte, se arată într-un raport al Human Rights Watch, citat de CNN.

RomaniaTV.net
03 nov. 2015, 11:51
Raport Human Rights: Militari sirieni ţinuţi în cuşti de către rebeli şi folosiţi ca scuturi umane

Rebelii ţin închişi în cuşti militari sirieni şi alte persoane loiale regimului Bashar al-Assad, pe care le folosesc pe post de scuturi umane în respingerea unor atacuri din partea forţelor guvernamentale, denunţă Human Rights Watch (HRW) şi o reţea siriană din opoziţie, relatează CNN.

„Nimic nu poate justifica detenţia unor persoane în cuşti şi punerea lor în mod intenţionat în calea pericolului, chiar dacă scopul este oprirea atacurilor la întâmplare ale Guvernului”, a afirmat Nadim Houry, unul dintre reprezentanţii HRW, precum şi membrii unei reţele siriene din opoziţie.

În materiale video postate pe reţele de socializare se văd camioane care transportă cuşti cu până la opt femei sau bărbaţi fiecare. „Rebelii au distribuit 100 de cuşti, cu câte aproximativ şapte persoane fiecare, iar planul este să facă 1.000 de cuşti şi să distribuie în diverse părţi în oraşul Duma, în special în locuri publice şi pieţe care au fost atacate în trecut de către regim şi forţe aeriene ruseşti”, se arată într-una dintre înregistrări. CNN afirmă că a găsit astfel de înregistrări video online, dar că nu le-a putut verifica autenticitatea.

Această tactică a fost folosită şi mai înainte, de către miliţiile favorabile regimului de la Damasc. Acestea luau de asemenea prizonieri, dar din rândul opoziţiei şi îi foloseau tot ca scuturi umane pentru a se apăra de „inamic”.