Raport oficial, după moartea protestatarului. Rezultatul autopsiei bărbatului care a participat la protestele din 10 august

Potrivit certificatului de deces, bărbatul de 68 de ani a murit din cauza unei hemoragii digestive, dar şi a unor organe care au cedat. Între timp, medicii legişti urmează să finalizeze necropsia.

RomaniaTV.net
21 aug. 2018, 14:13
Raport oficial, după moartea protestatarului. Rezultatul autopsiei bărbatului care a participat la protestele din 10 august

Medicii legiști au stabilit cauza morții lui Ilie Gazea, protestatarul care a participat la evenimentul din 10 august din Piața Victoriei. Protestatarul de 62 de ani, din Turnu Măgurele, a murit la spitalul din Alexandria din cauza unei hemoragii digestive. Aceasta este cauza care a fost scrisă și pe certificatul emis de medicii legiști după efectuarea autopsiei.

Bărbatul a făcut analize în luna februarie și chiar o biopsie care a stabilit că avea probleme medulare, măduva hematogenă era hipercelulară și avea puține trombocite, conform aceleiași surse.

Nu se știe deocamdată dacă acele gaze lacrimogene l-au afectat, însă acest aspect va fi stabilit în urma unei anchete.

Raed Arafat a declarat că nu găsește o legătură între folosirea substanțelor lacrimogene și starea lui Ilie Gâzea, protestatarul care a fost la mitingul din 10 august și care a decedat duminică la un spital din Alexandria. Șeful DSU susține că bărbatul avea probleme de sănătate grave.

Bărbatul din Turnu Măgurele, care a murit la spital în Alexandria, a acuzat sângerări la nivelul nasului în timpul mitingului din Piața Victoriei de pe 10 august, fiind îngrijit de medicii de pe o ambulanță SMURD aflată acolo, anunță DSU. El le-a spus doctorilor că suferă de boli cronice. După ce i s-a acordat primul ajutor, medicii i-au propus bărbatului transportul la spital, însă acesta a refuzat.

„Acel om s-a prezentat cu sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită. Acest caz se trece mai degrabă epistaxisul și hipertensiunea arterială. Substanțele iritant lacrimogene nu sunt fără efecte, însă corelarea între acestea și starea pacientului, eu nu o găsesc. Se va vedea la autopsie. Dacă se găsește o corelare o să spună cei de la medicină legală. Faptul că a avut vărsături la 4 zile, problema netrecută când a venit la noi în seara acea pentru intervenție. Situația nu are corelare cu ce s-a întâmplat în 10 august. Ce iese de la autopsie poate să releve aspect, dar aceasta este părerea mea potrivit și informațiilor pe care le avem la acest moment”, a afirmat marți Raed Arafat, în cadrul audierii. 

Fotografa Andreea Balaurea a postat pe pagina ei de Facebook un mesaj în care își întreba prieteni virtuali dacă Ilie Gâzea este într-adevăr cel din fotografiile făcute de ea. Bărbatul în vârstă de 68 de ani s-a simțit rău s-a simţit rău după ce a participat la protestul diasporei din 10 august. El  a suferit o puternică hemoragie nazală și bucală, și, de atunci, starea sa de sănătate s-ar fi înrăutăţit.

„Sunt în stare de șoc. Acesta este Ilie Gazea, bătrânul mort? Ar putea cineva să confirme? L-am fotografiat în decursul minutelor petrecute în apropierea lui și lângă el. Avea neîncetat hemoragie nazală, cum se poate vedea și în câteva fotografii. L-am mângâiat pe mână și l-am rugat să aibă grijă de el. Se simțea rău, era cât se poate de evident!”, a scris Andreea Balaurea pe pagina ei de Facebook. 

Bărbatul s-a simțit rău în timpul protestului de pe 10 august și a avut nevoie de îngrijiri medicale. Pacientul a declarat echipajelor de urgență că suferea de boli cronice, precum hipertensiune arterială, iar la momentul examenului clinic, pacientul era conștient, cooperant, cu tensiunea arterială mărită (161/126), și oxigenare în limite normale (97%), potrivit DSU. Fiica bărbatului a acuzat că, deși a cerut transferul lui la Spitalul de Ugență Floreasca, medicii nu ar fi luat-o în seamă. Doctorii i-au înștiințat pe oamenii legii, iar politiștii au deschis un dosar penal. Toate cercetările se fac sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria. Raportul medico-legal va fi întocmit de un medic legist și va stabili cu exactitate cauza morții bărbatului.