RAPORT. Salariul unui angajat DSP a ajuns la 9.000 de euro brut în starea de urgenţă

Conform unui raport al Curţii de Conturi, în perioada stării de urgenă, veniturile salariale ale personaluli din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică au crescut considerabil, ajungând la suma de 42.000 de lei/lună brut, aproximativ 8.700 de euro pentru un angajat.

RomaniaTV.net
12 aug. 2020, 06:06
RAPORT. Salariul unui angajat DSP a ajuns la 9.000 de euro brut în starea de urgenţă

Datele apar într-un raport al Curții de Conturi cu privire la gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență. Personalul DSP a beneficiat de stimulent de risc, ore suplimentare şi venituri suplimentare, conform profit.ro.

Citeşte şi: Colegiul Medicilor cere deblocarea posturilor în sistemul medical: „Aceste luni de pandemie au dus la epuizarea personalului medical”

„În perioada stării de urgență, veniturile salariale ale personalului din cadrul DSP-urilor care au beneficiat de stimulentul de risc, ore suplimentare și venituri suplimentare conform Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, au crescut considerabil, ajungându-se spre exemplu la aproximativ 42 mii lei/lună brut pentru un angajat”, arată documentul citat.

De asemenea, prin Ordonanța de urgență nr. 43/2020, din 6 aprilie, a fost aprobată acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.

Citeşte şi: OFICIAL: Cât a cheltuit România pentru combaterea pandemiei de COVID 19 până la sfârşitul lunii iunie

Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență prin care se stabilește că membrii comitetului director din cadrul direcțiilor de sănătate publică vor primi un spor de 40% la salariul de bază pentru condiții epidemiologice deosebite, iar inspectorii sanitari care fac controale vor beneficia de un spor de 30%.

Raportul Curții de Conturi arată că prin Ministerul Sănătății s-au finanțat sumele reprezentând stimulentul de risc, în sumă de 2.500 lei/persoană, acordat cadrelor medicale care au gestionat pandemia COVID-19, în unități din sistemul de sănătate. Prin urmare, în luna mai pentru luna aprilie, la unitățile din rețeaua Ministerului Sănătății s-au finanțat plățile pentru un număr de 13.863 de beneficiari, conform tabelului de mai jos.