Raportorul Parlamentului European pentru ACTA recomandă respingerea acordului

Raportorul Parlamentului European în dosarul privind controversatul Acord internaţional de combatere a contrafacerii a anunţat joi că va recomanda Legislativului UE să voteze împotriva ACTA deoarece documentul nu oferă suficiente garanţii pentru cetăţeni.

RomaniaTV.net
12 apr. 2012, 21:04
Raportorul Parlamentului European pentru ACTA recomandă respingerea acordului

Anunţul raportorului David Martin a fost făcut la sfârşitul unei dezbateri publice organizate în Parlamentul European de grupul Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) şi la care au luat parte reprezentanţi ai industriei, ai organizaţiilor nonguvernamentale, ai grupurilor de susţinere a internetului şi cetăţeni îngrijoraţi de efectele implementării ACTA.

„Conferinţa de astăzi mi-a confirmat suspiciunea că ACTA ridică mai multe temeri decât speranţe. Cea ce oferă în privinţa importantelor drepturi de protecţie intelectuală este redus de potenţialele ameninţări la adresa libertăţilor civile şi a libertăţii internetului”, a afirmat eurodeputatul britanic, membru al grupului S&D.

„Când Parlamentul European va respinge ACTA, Comisia va trebui să încerce să găsească alte mijloace de a apăra proprietatea intelectuală europeană pe piaţa globală”, a mai spus el.

S&D, al doilea cel mai mare grup politic din PE după grupul Partidului Popular, a anunţat prin urmare că va vota împotriva ACTA.

Preşedintele grupului S&D, Hannes Swoboda, a precizat că sprijină pe deplin decizia colegului său. „Săptămâna viitoare, la următoarea noastră întâlnire de grup, voi recomanda tuturor socialiştilor şi democraţilor să respingă ACTA. Va fi important să fie găsită o cale pentru a rezolva problemele actuale printr-un proces transparent şi într-un mod prin care libertăţile utilizatorilor de internet nu vor mai fi restricţionate”, a afirmat Swoboda.

Reprezentatul S&D pe probleme de comerţ, eurodeputatul Bernd Lange, a afirmat la rândul său că există numeroase întrebări fără răspuns în legătură cu potenţiala implementare a ACTA. „Din moment ce Parlamentul nu are dreptul să aducă amendamente la text, singurul răspuns responsabil pe care îl putem oferi cetăţenilor este să respingem acordul şi să începem să lucrăm la o legislaţie mai bună”, a spus el.

David Martin îşi va prezenta la 25 aprilie proiectul de raport cu recomandarea de respingere a ACTA, Comisia pentru comerţ internaţional (INTA) a PE, cea care va decide în acest dosar, îşi va exprima votul până la sfârşitul lunii mai, urmând ca votul în cadrul plenului PE să aibă loc în iunie.

Negociat între Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA urmăreşte să combată contrafacerea în sens larg, de la medicamente la filme sau produse muzicale descărcate ilegal pe internet.

Încă de la anunţul din ianuarie privind semnarea sa, ACTA a stârnit critici dure şi chiar proteste în stradă.

În prezent, ACTA se află în stadiul dezbaterilor în mai multe comisii ale PE. La 20 martie, Comisia de petiţii a declarat admisibilă o petiţie semnată de 2,5 milioane de persoane împotriva ACTA.

România, semnatară a ACTA, a anunţat la 24 februarie că va amâna ratificarea acordului până la pronunţarea Curţii Europene de Justiţie, după ce mai multe state suspendaseră la rândul lor procesul de ratificare.