UPDATE Vlad Pascu rămâne după gratii. Cererea de eliberare i-a fost respinsă încă o dată

Vlad Pascu, tânărul de 20 de ani care a spulberat cu mașina, în vara anului trecut, mai mulți tineri în stațiunea 2 Mai, ucigându-i pe doi dintre ei, s-a prezentat din nou în fața judecătorilor. El le-a cerut magistraților eliberarea din arest, dar cererea a fost respinsă.

27 feb. 2024, 08:40
UPDATE Vlad Pascu rămâne după gratii. Cererea de eliberare i-a fost respinsă încă o dată

UPDATE:

Contestația lui Vlad Pascu vine după ce, nu mai departe de săptămâna trecută, pe 22 februarie 2024, Tribunalul a decis ca tânărul să rămână în stare de arest preventiv, respingând o contestație a acestuia împotriva unei alte decizii a Judecătoriei Mangalia, de la începutul lunii februarie.

Ştirea iniţială

„Regret toate faptele. Cunosc învinovățirile care mi se aduc și regret faptele. Vreau să subliniez că nu am avut vizibilitate și timp de reacție pentru a putea preveni. Deși s-a speculat că am văzut, că a fost cu intenție, nu a fost cu intenție. Eu veneam din Vamă. Nu scuză că m-am urcat sub influența altor substanțe la volan. Știu că o să fie o pedeapsă cu executare pe baza Legii Anastasia. Eu doar încercăm să ajung spre cazare, nu am luat niciodată în calcul ideea că s-ar fi petrecut o asemenea tragedie pe Drumul Național. Nu mă așteptăm să fie pietoni. Am cerut această schimbare din arest preventiv în arest la domiciliu pentru a putea să-mi pregătesc studiile, vreau să dau la facultate. În arest preventiv nu se pot face studii. Nu ai dreptul la educație, sunt doar câteva activități”, a spus Vlad Pascu, în sala de judecată.

Matei Vlad Pascu este suspectat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.

Rezultatul raportului de expertiză, coroborat cu declaraţiile martorilor, întregesc tabloul comportamentului haotic al lui Vlad Pascu în noaptea tragicului accident, acesta conducând sub influenţa unui cocktail de substanţe extrem de periculos, fapt remarcat şi de prietenii săi.

Expertiza specialiştilor arată că, în momentul când Vlad Pascu a intrat în plin în grupul de opt tineri, acesta circula cu 150 de km pe oră. Tinerii care au reuşit să scape cu viaţă, dar cu răni grave, au povestit că impactul a fost atât de îngrozitor, încât nici măcar nu au ştiut ce i-a lovit. Nu au auzit niciun sunet de frânare doar zgomotul puternic al loviturii.

A oprit pentru câteva secunde, după care a accelerat şi si a continuat drumul spre 2 mai, au mai spus surpavieţuitorii.

„Pascu Matei Vlad a condus agresiv, haotic, circulând cu viteză mare şi efectuând depăşiri riscante. Cu toţii i-am spus să conducă mai încet. Ni se făcuse frică de modul lui Vlad de a conduce”, se arată în rechizitoriu.

De altfel, pe imaginile suprinse de camere se vede cum Vad Pascu face ture în viteză prin Vama Veche, mai întâi cu alţi patru tineri în maşină, apoi doar cu doi.

Citeşte şi: Bombă în dosarul lui Vlad Pascu! Dealerul tânărului care a ucis trei adolescenți în stațiunea 2 Mai ar putea fi eliberat

„Inculpatul conducea cu viteză foarte mare (chiar şi 200 km/h), efectuând manevre periculoase drifturi, manevre haotice şi agresive, motiv pentru care şi i-au cerut să oprească şi au coborât din maşină”, se mai arată în rechizitoriu.

Vlad Pascu a continuat sa caute droguri, deşi consumase deja un cocktail extrem de periculos din patru substanţe – cocaină, metamfetamină, benzodiazepină şi tramadol, dupa cum a arat raportul toxicologic realizat dupa accident.

„Declaraţiile date de martori vin să contureze că era un consumator de multă vreme. Deci înţelegea care sunt implicaţiile şi riscurile pe care le prezintă atât pentru el, cât şi pentru cei din jurul lui”, a declarat Adrian Cuculis, avocat.

Scandalul iscat la primul termen din proces, când judecătoarea a strigat în sală numele unuia dintre tinerii ucişi, a ajuns până la urechile ministrului Justiţiei.

„Am fost efectiv paralizată când am văzut ce ar fi cerut doamnă judecăptor în sală. Sunt mulţumită că CSM s-a sesizat”, a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei.

Citeşte şi: Gorghiu vrea ca procurorii DNA să nu mai fie atacați