RAPORTUL lui Boris Nemţov despre Putin şi Ucraina explică de ce şi cum a început războiul

A apărut raportul pe care Boris Nemţov se pregătea să-l dea publicităţii înainte de a fi asasinat, la sfârşitul lunii februarie, la Moscova, de ucigaşi plătiţi.

13 mai 2015, 20:13
RAPORTUL lui Boris Nemţov despre Putin şi Ucraina explică de ce şi cum a început războiul

Raportul are 64 de pagini şi se intitulează „Putin. Război”. Faptele descrise de jurnalistul – opozant îndârjit al politicii de la Kremlin, a preşedintelui Vladimir Putin – se bazează pe declaraţiile unor martori-cheie implicaţi în conflictul din regiunile separatiste din estul Ucrainei şi care au luptat de partea Rusiei.

Jurnalistul, şef al unui mic partid independent, printase multe exemplare şi voia să le distribuie pe stradă, pentru a-i informa astfel pe oameni cum a început Putin războiul împotriva Ucrainei, anul trecut. Singura modalitate de a învinge propaganda regimului militarist era, în opinia lui Nemţov, „de a le spune oamenilor cum a început Putin acest război”, scrie economist.com.

Probele obţinute de jurnalistul şi opozantul rus, care au stat la baza raportului, provin din surse care au vrut să îşi păstreze anonimatul, dar şi din declaraţiile rudelor soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina, care l-au contactat pe Boris Nemţov înainte de a fi asasinat. Astfel, Nemţov aflase că rudele soldaţilor ruşi ucişi în război primiseră câte 100.000 de dolari în schimbul tăcerii. Banii fuseseră daţi de către Ministerul Apărării.

În urma unor calcule făcute pe baza acestor declaraţii, de către Nemţov şi colaboratorii săi ar fi reieşit că, până acum, războiul din Ucraina, regiunile separatiste Lugansk şi Donbas, ar fi costat Rusia aproximativ 1 miliard de dolari. La acesta s-au adăugat 1,6 miliarde de dolari pentru întreţinerea refugiaţilor. Cea mai scumpă „achiziţie” a fost anexarea la Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea, care a costat Rusia nu mai puţin de 60 de miliarde de dolari.

Citeşte şi Rusia: Suspecţii asasinării lui Boris Nemţov au fost inculpaţi pentru OMOR la COMANDĂ

Raportul a fost terminat de către colegii lui Nemţov. Deşi jurnalistul şi opozantul lu Putin visa să tipărească multe exemplare din raportul său, s-a reuşit doar tipărirea a 2.000 de exemplare din această carte, pentru că multe tipografii au refuzat, de frica umor eventuale persecuţii ale Moscovei.

Război pentru imaginea publică

Raportul explică în mod clar şi convingător ambele cauze şi efectele acestui război. Anexarea Crimeei a fost rezultatul scăderii popularităţii lui Vladimir Putin în perioada 2011-2012 şi de nevoia liderului de la Kremlin de a-şi întări legitimitatea oferind o victorie simbolică.

Jurnalistul mai scrie în raporul său că planurile lui Putin au fost puse în aplicare pe fondul vulnerabilizării Ucrainei prin Revoluţia Maidan, de la Kiev, în urma căreia fostul preşedinte Viktor Ianukovici a fost alungat de la putere în ceea ce presa rusă a descris atunci ca fiind o „lovitură de stat naţionalistă”.

Euforia succesului în anexarea Crimeei l-a entuziasmat atât de mult pe Putin, încât liderul de la Kremlin a început să convingă şi populaţia rusofonă din estul Ucrainei că ar fi bine să facă acelaşi lucru.

Citeşte şi Răsturnare de situaţie: Principalul suspect în cazul lui Nemţov are alibi pentru noaptea crimei

Nemţov şi colaboratorii llui au estimat, din declaraţiile martorilor, că în războiul din estul Ucrainei, din regiunile separatiste, au murit cel puţin 150 de soldaţi ruşi, în 2014 şi 70 în 2015, inclusiv membri ai unităţilor speciale din Cecenia, care fuseseră obligaţi să renunţe să poarte însemnele armatei lor şi să acţioneze ca voluntari în aceste teritorii separatiste.

Calculând la minimum costurile războiului de până acum, acestea se ridică la aproximativ 1 miliard de dolari în numai 10 luni de război, excluzând anexarea Crimeei. Trupele ruse au trecut frontiera cu Ucraina în august, 2014.