Raportul oficial în cazul morţii lui Petrică Mîţu Stoian. Clinica Nera, amenzi uriaşe pentru numeroase nereguli. DSP: „Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura și nici personalul necesar”

Clinica Nera, unde s-a tratat Petrică Mîţu Stoian, înainte de a muri, a fost amendată de Direcţia de Sănătate Publică din judeţul Caraş-Severin cu 80.000 de lei. Autorităţile au descoperit că "la nivelul Clinicii Nera, acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online" şi nu au fost descoperite "datele la care au avut loc interacțiunile" dintre Petrică Mîţu Stoian şi medic, înainte de a face terapia hiperbară.

17 nov. 2021, 12:45
Raportul oficial în cazul morţii lui Petrică Mîţu Stoian. Clinica Nera, amenzi uriaşe pentru numeroase nereguli. DSP: „Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura și nici personalul necesar”

Raportul oficial în cazul morţii lui Petrică Mîţu Stoian scoate la iveală nereguli atât la capitolul funcționare, cât și la partea de alimentație în Clinica Nera. Mai mult, reprezentanţii DSP Caraş-Severin susţin că nici documentele întocmite de unitatea sanitară nu se potrivesc cu realitatea.

Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătatea Publică a județului Caraș-Severin, a efectuat un control în toate cele trei unități medicale prin care a trecut Petrică Mîțu Stoian la începutul lunii noiembrie, atunci când a decis să recurgă la terapia hiperbară pentru a se recupera post-COVID.

Potrivit Express de Banat, Clinica Nera deține trei autorizații eliberate de DSP Caraș-Severin: una pentru medicina hiperbară – 090/14.12.2020, o autorizație sanitară de funcționare pentru cabinet medicină internă – 038/07.05.2021 și o autorizație sanitară de funcționare pentru punct recoltare probe biologice – 087/03.12.2020.

Raportul oficial în cazul morţii lui Petrică Mîţu Stoian. DSP nu a găsit medici la Clinica Nera la momentul controlului. Consultaţiile pentru terapia hiperbară se făceau online

Într-o primă etapă, în data de 10 noiembrie, echipa de la DSP a ajuns la Clinica Nera în jurul orei 16.00, constatând că medicii nu erau prezenți în unitate. Aceştia trebuiau să se afle acolo între orele 13 şi 18, conform oraşului afişat.

Mai mult, clinica Nera funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL.

„Trebuie menționat că, la nivelul Clinicii Nera, acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online, iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Ședința durează 70 de minute, incluzând compresia și decompresia”, spun reprezentanții DSP, potrivit sursei citate.

Din raport iese că Petrică Mîţu Stoian a ajuns la clinica Nera pe 5 noiembrie, iar a doua zi, la ora 20:00, a fost constatat decesul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Citeşte şi: Detaliul ascuns despre Petrică Mîțu Stoian. Slăbise brusc 25 de kilograme, după o mare supărare: ”S-a întâmplat din cauza unui șoc. A fost o durere imensă când am auzit!”

Nereguli grave după moartea lui Petrică Mîţu Stoian: „Nu s-a putut identifica dacă și ce documente medicale au fost solicitate”

Vineri, 5 noiembrie, artistul a fost admis pentru tratament de recuperare post-COVID-19 și cazat într-una din clădirile învecinate, ce aparţine SC Nera Clean Services SRL, reprezentând o facilitate de cazare.

Evaluarea și admiterea la tratament au fost efectuate de medicul Bogdan Matei, medic specialist psihiatru, cu atestat în medicină hiperbară.

„Comisia de control nu a putut identifica datele la care au avut loc interacțiunile dintre pacientul Petru Mîțu și dr. Matei Mircea Bogdan, premergătoare admiterii la tratament. De asemenea, nu s-a putut identifica dacă și ce documente medicale au fost solicitate, în afara unui buletin tomografic realizat în 22.10.2021 la cererea pacientului, care evidențiază modificări ale celor două arii pulmonare.”, se arată în raportul prezentat de Express de Banat.

Citeşte şi: Mirela Petrean, mărturisiri din camera hiperbară. S-a tratat la Clinica Nera cu 4 luni înaintea lui Mâţu Stoian: „Se intra pe semnătură! Unii acuzau dureri în ureche!” 

Clinica Nera avea autorizaţie pentru cabinet medical în ambulator

Interpretul de muzică populară a fost luat în evidență prin intermediul unei „foi de Observație Clinică Generală” (FOCG), un document-tip pentru unitățile sanitare cu paturi. În schimb, Clinica Nera este autorizată ca și cabinet medical în ambulator, arată sursa citată.

În fișă se menționează și „data internării”, ca și cum ar fi vorba de o internare în spital, iar antetul foii a rămas necompletat. Mai mult, foaia de observație era insuficient completată, fără niciun fel de investigații de laborator.

„SC Clinica Nera SRL și Nera Clean Services SRL funcționează ca și cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienții sunt internați, iar Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura, și nici personalul necesar. Supravegherea pacienților încetează, astfel, după ședințele de terapie hiperbară, eventualele complicații sau urgențe fiind lăsate pe seama Serviciului Județean de Ambulanță/SMURD.”, explică cei de la DSP.

Petrică Mîţu Stoian, dus la Spitalul Oraviţa cu „tuse sanguinolentă”

Sâmbătă, în 6 noiembrie, la ora 3, Petrică Mîțu Stoian este trimis la Spitalul Orășenesc Oravița, cu „tuse sanguinolentă și cianoză periorală”. Nu se menționează cu ce anume s-a efectuat transportul. Potrivit constatărilor comisiei de control, la spitalul din Oravița atitudinea terapeutică și tratamentul administrat sunt în acord cu procedurile uzuale.

De acolo, interpretul de muzică populară a fost trimis la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unde ajunge la ora 5.50 cu diagnosticul „alveolită hemoragică”. I se stabilește, apoi, la Reșița, diagnosticul „edem pulmonar acut mixt/ supradozaj dicumatinic/hemoptizie/status post-COVID-19″.

Cu toate că, potrivit comisiei de control, atitudinea terapeutică a personalului medical de la SJUR a fost adecvată, funcțiile vitale se prăbușesc și se constată decesul pacientului, la ora 20.00.

Ce amenzi a primit clinica Nera după moartea lui Petrică Mîţu Stoian

În a doua etapă a controlului,  inspectorii sanitari au regăsit sintagma „spitalizare” în documentele Clinicii Nera, ceea ce contravine cu limitele autorizației sanitare deținute. Mai muult, în curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanță inscripționate cu sigla Fundației Sfânta Irina, dar, potrivit notelor de relații ale medicilor din clinică, aceștia nu practică acolo medicina de urgență.

În acest caz au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 80.000 de lei:

  • 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale,
  • 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare
  • 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente

În același timp, s-au acordat măsuri și termene de remediere a deficiențelor, pe loc sau într-un termen dat, iar la expirarea acestor termene se vor efectua din nou controale.

Unitatea de cazare are 45 de camere, cu 60 de locuri, în trei corpuri de clădire. Grupurile sanitare, lenjeria și cazarmamentul erau corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, spălate și dezinfectate cu o firmă de specialitate. Au fost descoperite probleme la capitolul alimentație. Personalul de la blocul alimentar nu a putut prezenta fișe de aptitudine sau dovada absolvirii cursurilor de igienă și nici nu a respectat păstrarea probelor de alimente din mâncarea servită, pentru 48 de ore, conform legislației în vigoare.