Raportul PE privind Turcia, criticat vehement de Ankara: Este NUL şi NEAVENIT

Turcia respinge raportul 'nul și neavenit' al Parlamentului European, care s-a declarat joi extrem de îngrijorat de reculul statului de drept în țara candidată la Uniunea Europeană, a declarat ministrul turc pentru afaceri europene, Volkan Bozkir.
Romania TV
14 apr. 2016, 16:16
Raportul PE privind Turcia, criticat vehement de Ankara: Este NUL şi NEAVENIT

Parlamentul European s-a declarat joi, la Strasbourg, extrem de îngrijorat de reculul statului de drept în Turcia, estimând că această țară se îndepărtează de îndeplinirea criteriilor pe care trebuie să le respecte pentru a putea adera la Uniunea Europeană.  Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este acuzat de derivă autoritară și de faptul că are o atitudine de forță față de presa de opoziție, relatează AFP.

În raportul lor, deputații europeni acuză punctual ‘regresul’ în domeniul ‘independenței puterii judiciare, libertății de adunare, libertății de expresie și al respectării drepturilor omului și al statului de drept’.

Ankara ‘consideră acest raport nul și neavenit’ din cauza referințelor la ‘genocidul’ armean comis în timpul Imperiului otoman și pe care Ankara îl neagă categoric, a declarat Bozkir, citat de agenția de presă națională Anadolu.

‘Și anul trecut am respins acest raport al Parlamentului European pentru mențiuni similare, vom face la fel în acest an’, a adăugat el în marja unei vizite la Viena. ‘Nu ne este rușine de niciun episod din istoria noastră’, a subliniat ministrul turc, ‘credem că această chestiune trebuie tranșată de istorici, iar oamenii politici nu trebuie să scrie istoria’, potrivit Agerpres.

Armenii estimează că 1,5 milioane dintre semenii lor au fost uciși de manieră sistematică la sfârșitul Imperiului otoman. Numeroși istorici și peste 20 de țări, printre care Franța, Italia și Rusia, au recunoscut genocidul armean.

Turcia afirmă la rândul său că a fost vorba despre un război civil, dublat de foamete, în care 300.000 până la 500.000 de armeni și tot atâția turci și-au pierdut viața în momentul în care forțele otomane și Rusia își disputau controlul Anatoliei.

Într-o rezoluție adoptată la Strasbourg, cu 375 de voturi pentru, 133 contra și 87 de abțineri, eurodeputații deplâng ”regresul observat în anumite domenii esențiale” ale Turciei. Totuși, rezoluția salută faptul că Turcia găzduiește cea mai mare populație de refugiați din lume și subliniază că acest stat rămâne un „partener strategic esențial pentru UE”.

Pe de altă parte, Parlamentul European cere încetarea imediată a focului în sud-estul Turciei și reluarea procesului de pace (între autoritățile turce și reprezentanții etnicilor kurzi). Europarlamentarii solicită guvernului de la Ankara să-și asume responsabilitatea în vederea reluării negocierilor pentru o soluție negociată, cuprinzătoare și durabilă la problema kurdă.

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cabral și-a găsit nevasta cu doi bărbați! „Deci, nu te mai suport!”
Fanatik.ro
Comuna din România unde mai trăiesc doar câțiva oameni. Are ulițele asfaltate și apă curentă, iar casele se vând cu 40.000 de euro
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți șoferii care fac ITP. Ce trebuie să facă înainte de inspecția tehnică
Playtech.ro
SCANDALOS! Mihaela Rădulescu, goală pușcă! A făcut senzație cu ipostaza nud
DailyBusiness
Categoria de șoferi care scapă nepedepsită deși încalcă legea! Polițiștii sunt neputincioși
Adevarul
Cinci predicții ale experților cu privire la impactul condamnării lui Trump asupra alegerilor din 2024 și nu numai
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Directiva care i-a înnebunit pe oameni. De ce nu se mai rup capacele sticlelor
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
Cancan.ro
După ce s-a “curățat” la Floreasca și Obregia, Adrian Mititelu Jr. și-a reluat păcatele… Paranghelie la NUBA până la 3 dimineața cu vinuri fine!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Anumiți angajați vor avea parte de mai multe zile de concedii în 2024: Noul proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaților
Capital.ro
Se dau BANI sigur de la stat. Anunț pentru mii de români: Să facă contestație
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp ce erau luați de ape
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
Fenomene paranormale. Nici specialiștii nu pot explica aceste mistere
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'