RAPORTUL SENATULUI SUA: Politică orchestrată la NIVEL ÎNALT, în Administraţia Bush

Raportul Senatului american privitor la tehnicile de interogare folosite de CIA, publicat marţi, indică o ''politică clară orchestrată la nivel înalt în interiorul administraţiei Bush'', a declarat raportorul special al ONU pentru drepturile omului şi antiterorism Ben Emmerson, care a cerut condamnarea oficialilor americani care au ordonat crime sistematice contra deţinuţilor, transmite Reuters,citată de Agerpres.

09 dec. 2014, 19:56
RAPORTUL SENATULUI SUA: Politică orchestrată la NIVEL ÎNALT, în Administraţia Bush

Emmerson a spus că oficialii administraţiei Bush care au planificat şi autorizat crime trebuie să fie condamnaţi, ca şi oficialii CIA şi alţi oficiali ai administraţiei SUA ce au comis acte de tortură, precum simularea înecului.

”Ca o chestiune de drept internaţional, SUA sunt obligate prin lege să îi aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi. Procurorul general al SUA are datoria juridică de a formula plângeri penale contra celor vinovaţi”, a subliniat Ben Emmerson, scrie Agerpres.

Raportul Senatului american publicat marţi relevă că programul de ‘interogare intensivă’ folosit de CIA împotriva suspecţilor de terorism după atacurile din SUA, din 11 septembrie 2001, a fost mult mai brutal decât recunoscuse iniţial agenţia americană de informaţii şi nu a dus la colectarea de date menite să împiedice alte atacuri.

Citeşte şi CIA a folosit TEHNICI brutale împotriva teroriştilor, dar TORTURA a împiedicat noi atentate

Comisia pentru Servicii Secrete din Senatul american a dat publicităţii marţi o versiune prescurtată, de 480 de pagini, a unui raport care cuprinde peste 6.000 de pagini ce documentează programul de detenţie secretă şi tratamentele la care au fost supuşi circa o sută de indivizi bănuiţi că ar fi avut legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida.

Punerea în practică a programului în cauză a fost autorizată în secret în timpul preşedinţiei republicanului George W. Bush