RAR Auto-Pass. Certificatul obligatoriu pentru vânzarea unei maşini. Până când este valabil

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea privind înfiinţarea registrului electronic al istoricului vehiculelor rutiere, care va merge la promulgare. Astfel, românii care vor să vândă o maşină sunt obligaţi să ia de la Registrul Auto Român un document care să prezinte istoricul de daune şi kilometri reali.

25 apr. 2023, 16:51
RAR Auto-Pass. Certificatul obligatoriu pentru vânzarea unei maşini. Până când este valabil
RAR Auto-Pass. Certificatul obligatoriu pentru vânzarea unei maşini. Până când este valabil

RAR Auto-Pass. Potrivit proiectului adoptat, Regia Autonomă Registrul Auto Român (RAR) va înființa și gestiona registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România. RAR Auto Pass ar urma să prezinte istoricul de daune și kilometri reali, şi se va putea obține online, contra cost.

Citeşte şi: Cât e acum asigurarea auto obligatorie. Prețurile polițelor RCA au fost plafonate

RAR Auto-Pass va conține informațiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare sau la structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă, precum și la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România. RAR Auto-Pass va fi valabil 60 de zile de la data eliberării.

De asemenea, potrivit acestui proiect, este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii, în măsura în care, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 5.000 de lei.