România, aproape de intrarea în Schengen. Preşedinţia Uniunii Europene cere aderarea ţării noastre în decembrie

Președinția cehă a Uniunii Europene și Comisia Europeană recomandă intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen de liberă circulație.

05 oct. 2022, 18:12
România, aproape de intrarea în Schengen. Preşedinţia Uniunii Europene cere aderarea ţării noastre în decembrie

În plenul Parlamentului Uniunii, ministrul Afacerilor Europene din Cehia, Mikuláš Bek, a declarat că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile pentru a intra Schengen.

„Președinția Uniunii consideră că primirea până acum a României și Bulgariei în Spațiul Schengen este un element cheie care lipsește. Așa cum ați fost informați, România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile necesare pentru ca cei din Consiliu să ia in discuție ridicarea controlului la granițele interne. În acest context, Președinția Cehă este hotărâtă să facă tot ce este necesar pentru ca România și Bulgaria să fie pe deplin parte a Spațiului Schengen. Mai concret, Președinția Uniunii lucrează astfel încât la Consiliul din decembrie să fie adoptată o hotărâre în unanimitate”, a spus ministrul Afacerilor Europene din Cehia, Mikuláš Bek.

Citeşte şi: Guvernul plafonează preţul la lemnele de foc. Nicolae Ciucă: O decizie aşteptată de milioane de români

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a spus că România și Bulgaria nu doar că îndeplinesc absolut toate condițiile tehnice pentru a intra în Schengen, de 11 ani, dar în crizele de până acum de la frontierele Uniunii, inclusiv a refigiaților ucraineni, țara noastră a avut o atitudine exemplară

„Ambele țări continuă să aplice activ legislația Schengen și contribuie la securitatea noastră comună la granițele externe ale Uninii. Și aș vrea să-i felicit pe partenerii noștri români și bulgari pentru felul în care au acționat in fața valului mare de refugiați din Ucraina. Atitudinea lor a fost exemplară și ne-a făcut pe toți mândri!”, a spus vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Citeşte şi: Al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei prevede o măsură care îl va înfuria pe Putin. Alte trei ţări din UE sunt îngrijorate de anunţul Ursulei von der Leyen