Rareş Bogdan atacă dur CCR pentru declararea desfiinţării Institutului Revoluţiei neconstituţională: „Nu mă aşteptam la nimic bun, la câte lucruri mizerabile a făcut în ultimii trei ani”

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, decizie contestată vehement de prim-vicepreşedintele PNL Rareș Bogdan.

24 mart. 2021, 16:52
Rareş Bogdan atacă dur CCR pentru declararea desfiinţării Institutului Revoluţiei neconstituţională: „Nu mă aşteptam la nimic bun, la câte lucruri mizerabile a făcut în ultimii trei ani”

Rareş Bogdan, prim-vicepreședintele și europarlamentar PNL,  critică decizia luată în unanimitate de judecătorii CCR, inclusiv pe cei numiți de preşedintele Klaus Iohannis, numindu-i „politruci”.

„E cel puțin ciudat. Nu mă așteptam la nimic bun din partea CCR la câte lucruri mizerabile a făcut în ultimii trei ani. E absolut ciudat să-l lași să conducă pe cel care este în dosarul Revoluției. Sunt cel puțin 5 oameni din 9 acolo care au avut legături cu fostul președinte al României, Ion Iliescu. Curtea acționează după principii politice. Nu toți cei de acolo, dar unii sunt politrici acolo”, a spus Rareș Bogdan la Digi24.

Proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat de Senat cu 84 de voturi „pentru” şi 54 „împotrivă”. Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere.

Rareş Bogdan atacă decizia CRR, venită în urma sesizării din partea a 33 de parlamentari PSD

Proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat după ce legea pentru respingerea OUG 91/2019 fusese trimisă la promulgare, dar a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis, conform Agerpres.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, admitea că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă „pare depăşită”, însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.

„În ședința din 24 martie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sunt neconstituționale, în ansamblul lor”, se arată într-un comunicat al CCR de marţi.

Citeşte şi: Florin Roman îl spulberă pe Vlad Voiculescu: „A scăpat hăţurile din mână. Aruncă tot soiul de petarde. Ne-am saturat de circ ieftin şi incompetenţă”