Rareş Bogdan cere explicaţii Comisiei Europene despre românii ţinuţi la cozi uriaşe la intrare în Grecia. „Situaţia este intolerabilă”

Rareş Bogdan a declarat, luni, la România TV, că a trimis o scrisoare Comisiei Europene despre situaţia a zeci de mii de cetăţeni români care sunt nevoiţi să stea ore-n şir pentru a tranzita Grecia. Europarlamentarul PNL susţine că românilor le este îngrădit dreptul la liberă circulaţie, iar decizia statului elen de a permite accesul în ţară printr-un singur punct de frontieră "ne face să ne simţim ca cetăţeni de mâna a doua".

RomaniaTV.net
06 iul. 2020, 14:24
Rareş Bogdan cere explicaţii Comisiei Europene despre românii ţinuţi la cozi uriaşe la intrare în Grecia. „Situaţia este intolerabilă”

Într-o intervenţie telefonică în emisiunea „News Line”, Rareş Bogdan a explicat că „situaţia este una extrem de deranjantă pentru că în momentul ăsta ce se întâmplă cu cetăţenii români nu are nicio legătură cu Europa comună”.

„Este îngrădit dreptul la liberă circulaţie şi acest lucru ne afectează foarte mult şi ne face să ne simţim ca cetăţeni de mâna a doua. Ambasadorul statului elen în România să fie chemat de urgenţă la centrala MAE pentru a da explicaţii pentru că faptul că s-au închis opt puncte de frontieră şi au lăsat un singur punct de frontieră”, a declarat europarlamentarul Rareş Bogdan la România TV.

Rareş Bogdan, despre scandalul cozilor uriaşe de la intrare în Grecia: „Nu cred că grecii este cazul să se comporte cu românii în acest fel”

Prim vicepreşedintele PNL a amintit că „de azi de dimineaţă de la ora 4 s-a aşteptat până târziu după ora 10 pentru a trece prin punctul de frontieră”.

„Avem situaţii în care la Heraklion, în Creta, principalul aeroport din Creta, sau în Atena doar avioanele româneşti care au venit de pe aeroportul Otopeni, de pe aeroportul din Cluj sau din Iaşi au fost duse persoanele respective. Au fost ţinute în avioane, după care li s-a făcut testul COVID tuturor celor din avion şi inclusiv copiilor.

Într-una dintre curse erau copii de până în 10 ani care au început să plângă. Mamele lor s-au speriat. Este o situaţie intolerabilă”, a afirmat Rareş Bogdan.

Românii cheltuie în Grecia nu mai puţin de un miliard de euro

„Echipa mea de la Bruxelles, de la cabinet, a depus deja scrisoare, interpelarea către Comisia Europeană. Mâine voi avea o discuţie în grupul politic pentru că ceea ce se întâmplă este inadmisibil şi Grecia, prin premierul, trebuie să dea explicaţii”, a menţionat Rareş Bogdan.

Europarlamentarul PNL a menţioant că „sunt peste 500.000 de cetăţeni care traversează graniţa cu Grecia pe parcursul unui an şi lăsăm nu mai puţin de un miliard de euro în medie în Grecia”.

„Dacă grecii se pot lipsi de un miliard de euro sau pot să renunţe la românii care fac turism estival, religios la Muntele Athos, turism cultural din Atena sau din restul Eladei, atunci să ne spună şi ne vom reorienta, dar altfel cred că situaţia este intolerabilă şi este absolut normal să acţionăm.

Nu cred că grecii este cazul să se comporte cu românii în acest fel. Suntem singurul stat european dintre cele 27 cu care se comportă aşa”, a conchis Rareş Bogdan.

Ludovic Orban, în Parlament despre scandalul achiziţiilor de măşti: „Ne aflăm într-o situaţie în care hoţul, adică PSD, strigă hoţii”