Rareş Bogdan, despre atacul Ungariei Ce să facă Florin Cîţu, să ia microfonul, să sară cumva peste…”. Ce spune de gafa lui Vîlceanu şi de „notarul” Iohannis

Prim-vicepreşedinte al PNL consideră că este "deranjantă" atitudinea preşedintelui Ungariei care a făcut paralela între anexarea Crimeei de către Rusia şi Tratatul de la Trianon, însă susţine că Florin Cîţu nu putea crea "un scandal care să acopere scopul prezenţei noastre" în Ucraina, după afirmaţiile oficialului maghiar.

25 aug. 2021, 00:56
Rareş Bogdan, despre atacul Ungariei Ce să facă Florin Cîţu, să ia microfonul, să sară cumva peste…”. Ce spune de gafa lui Vîlceanu şi de „notarul” Iohannis

Rareş Bogdan a intervenit în scandalul diplomatic cu Ungaria. „Ce să facă Florin Cîţu, să ia microfonul, să sară cumva peste, să meargă… Nu era o masă rotundă de discuţie, nu era un talk show, unde poţi să dai replică, nu era aşa ceva”, a declarat Rareş Bogdan, subliniind că premierul României luase cuvântul înainte ca preşedintele ungar să facă acele afirmaţii.

„Într-adevăr, e deranjant că preşedintele Ungariei a făcut comparaţie total nepotrivită, total nepotrivită, între anexarea Crimeei de către Rusia şi Tratatul de la Trianon. O aberaţie totală. Dar, ca să ne înţelegem, pentru că am văzut că a ieşit şi Nae din baie, domnul Ciolacu din vacanţă, probabil, şi s-a trezit să îl atace, că aşa dă bine la electorat, pe Florin Cîţu. În primul rând, cred că domnul Ciolacu trebuie să întrebe cum e formatul acelei întâlniri. Ce să facă Florin Cîţu, să ia microfonul, să sară cumva peste, să meargă…  Nu era o masă rotundă de discuţie, nu era un talk show, unde poţi să dai replică, nu era aşa ceva. (…) Ca premier al unei ţări, nu poţi să te trezeşti după ce unul a vorbit, mai ales că a vorbit după Florin Cîţu preşedintele Ungariei, să vină şi ce să-i spună preşedintelui, dom-le, daţi-mi microfonul, înapoi, să creeze un scandal care să acopere scopul prezenţei noastre acolo?”, a afirmat Rareş Bogdan, marţi seară, la B1 Tv.

Noul ministru de Finanţe nu ştie cât este salariul minim din România. Dan Vîlceanu: „Nu are cum să fie 1.300”

El a subliniat că scopul prezenţei premierului român în Ucraina a fost acela de a arăta susţinerea României faţă de această ţară şi de a cere drepturi pentru comunitatea românească.

„Florin Cîţu era acolo să atragă atenţia că toată susţinerea României vine condiţionată de acordarea (drepturilor – n.r.) comunităţii româneşti din Ucraina de a avea şcoli în limba română la toate nivelele, inclusiv liceu. (…) Florin Cîţu s-a dus acolo, spre deosebire de domnul Ciolacu sau de cei care l-au atacat, exact cu acest mandat. Mandatul lui era să obţină drepturi pentru comunitatea românească de pe teritoriul Ucrainei, care e extrem de numeroasă, pentru că Cernăuţiul a fost zeci de ani în şir cel mai important centru universitar al României”, a adăugat eurodeputatul liberal.

„Să faci o astfel de comparaţie arată necunoaşterea istoriei pe de o parte, pe de altă parte o impertinenţă greu de înţeles. Dar, la nivel de preşedinte, la nivel de premier, la nivel chiar de ministru de Externe, cuvintele şi reacţiile trebuiesc foarte bine cântărite. Iar când tu te duci cu o misiune extrem de clară la Kiev nu poţi să transformi o întâlnire pentru că vă spun ceva: în momentul doi ar fi dat satisfacţie Rusiei care spunea:  voi aţi venit să condamnaţi o chestiune şi nici măcar voi între voi nu vă înţelegeţi?”, a adăugat Rareş Bogdan.

Rareş Bogdan, despre faptul că ministrul Finanţelor nu a ştiut cât e salariul minim pe economie: Nu suntem la „Cine ştie câştigă” sau la „Roata Norocului”

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan se declară convins că noul ministru al Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, cunoştea care este valoarea salariului minim net pe economie, dar că acesta „s-a încurcat”. Rareş Bogdan afirmă, referindu-se la situaţia în care s-a aflat marţi ministru Finanţelor, că „nu suntem la «Cine ştie câştigă» sau la «Roata Norocului»”.

Ludovic Orban îl face praf pe Vîlceanu, dar anunţă „consens pe rectificarea bugetară”. Tensiuni în Coaliţie pe noul PNDL

„Eu le cer oamenilor puţină răbdare. Iar colegilor mei le spun, am destul de multă experienţă în comunicare, pentru că am lucrat 15 ani în presă (…). Eu le spun aşa: nu suntem la «Cine ştie câştigă» sau la «Roata Norocului». Trebuie să înţeleagă că sunt miniştri şi miniştrii răspund la întrebări, fac, dar nu trebuie să vină să ne spună acuma toate detaliile. Sigur că acolo sunt convins că s-a încurcat, nu e o chestie de rea voinţă, sau că nu ştia cât e salariul minim pe economie”, a declarat Rareş Bogdan, marţi seară, într-o emisiune la B1 Tv.

Noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, a avansat marţi mai multe sume, întrebat cât este salariul minim net. „Cred că este 1.600 lei”, a spus acesta. În realitate, este 1.386 lei.

Şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, a reacţionat la situaţia în care s-a aflat noul deţinător al portofoliului Finanţelor Publice.

„Ar fi culmea să vă spun că mi se pare în regulă. Ştiţi foarte bine că eu am votat împotriva desemnării domnului Vîlceanu, mi-am exprimat rezerve serioase şi am spus că există riscuri serioase. Eu am mai făcut o analiză; din punctul meu de vedere trebuie îndeplinite anumite exigenţe care ţin de experienţă, de management în domeniul respectiv, de o anumită cunoaştere. Acuma va trebui să înveţe. Toate cunoştinţele necesare pentru exercitarea acestei funcţii trebuie să le înveţe pe repede înainte”, a declarat Ludovic Orban, marţi seară.

La rândul său, prim-ministrul Florin Cîţu a catalogat drept „o gafă” faptul că noul ministru al Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, a avut ezitări întrebat fiind care este cuantumul salariului minim net. Iniţial, Cîţu a glumit pe acest subiect, afirmând că ministrul Finanţelor „era optimist, vedea în viitor”, atunci când a spus că salariul minim net este de 1600 de lei.

Rareș Bogdan: Concursurile și numirile în justiție trebuie făcute legal. Președintele României nu e un notar

Eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a vorbit despre controversa în care este implicat ministrul Stelian Ion, care ar fi scos „la mezat” 14 funcții-cheie din sistemul de procuratură, și a explicat că atât concursurile, cât și numirile în sistemul de justiție trebuie făcute legal.

„Cine își închipuie cumva că Președintele României poate să se transforme într-un notar greșește, sau nu îl cunoaște pe președinte, sau nu știe atribuțiile funcției prezidențiale”, a subliniat liberalul la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, marți, pe B1 TV.

Întrebat dacă este mulțumit de activitatea lui Stelian Ion la Ministerul Justiției, prim-vicepreședintele PNL a explicat: „E unul dintre miniștrii cabinetului. Nu sunt într-atât de atent la chestiunile judiciare ca dumneavoastră, știu în schimb că concursurile și numirile trebuie făcute legal, iar cine își închipuie cumva că Președintele României poate să se transforme într-un notar greșește, sau nu îl cunoaște pe președinte, sau nu știe atribuțiile funcției prezidențiale”.