Rareş Bogdan ia pe cont propriu aderarea României la Schengen: „Ultimul asalt. Ne vom afla faţă în faţă cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei”

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi dimineaţa, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie.

07 dec. 2022, 14:53
Rareş Bogdan ia pe cont propriu aderarea României la Schengen: „Ultimul asalt. Ne vom afla faţă în faţă cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei”

Europarlamentarul Rareş Bogdan, care a promovat intens agenda aderării României la spaţiul Schengen, a anuţat miercuri, în urma tensiunilor provocate de decizia Austriei de a se opune aderării ţării noastre şi a Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie, că este pe drum spre Viena, unde va avea o întâlnire de ultim moment cu cancelarul austriac Karl Nehammer.

Rareş Bogdan nu merge singur la Viena, ci alături de preşedintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.

„La Aeroport, alaturi de Manfred Weber in drum spre Viena. Ultimul Asalt. Ora 17.30 ne vom afla fata in fata cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Ce doriti sa ii transmit cancelarului austriac?”, scrie Rareș Bogdan, care între timp a şi oprit publicarea de comentarii la postare.

„În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria”, a spus lmarţi ministrul de Interne Gerhard Karner.

De asemenea, nu va exista nici o aprobare condiţionată a aderării la Schegen, adică aderarea la vară, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii – a precizat un purtător de cuvânt al ministrului într-un interviu acordat cotidianului „Kleine Zeitung”.

Citeşte şi: Florin Cîţu continuă să-şi atace propriul partid: „Pentru a ascunde recesiunea, guvernul a creat deflaţie în semestrul 3.”

Protecţia frontierelor, spun oficialii austrieci, pur şi simplu nu funcţionează, iar Bulgaria şi România trebuie să fie tratate la pachet.

Aflat la Tirana, la summitul unde participă şi preşedintele Klaus Iohannis, cancelarul austriac Karl Nehammer a confirmat această poziţie a Austriei: „Ministrul de interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria şi România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali care au ajuns în Austria neînregistraţi. Asta înseamnă că au trecut pe la graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară internă, aşa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Karl Nehammer.

Şi ministrul austriac pentru Europa, Karoline Edtstadler, a reiterat marţi refuzul Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen. „Nu putem vota în favoarea extinderii spaţiului Schengen pentru că este vorba şi de securitatea cetăţenilor europeni”, a declarat ea, după o întâlnire cu omoloaga din Suedia, Jessika Roswall, la Stockholm.

Citeşte şi: România va cere un vot pe aderarea la Schengen la Consiliul JAI de joi. Ce alte soluţii mai are ţara noastră