Rareș Bogdan: „Klaus Iohannis va ocupa o funcție foarte importantă în Europa”

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, spune că președintele Iohannis e o figură văzută foarte bine atât în Europa, cât și în afara ei, și tocmai de aceea va avea o funcție importantă la nivel european, după ce i se încheie mandatul de șef de stat.

08 mai 2024, 22:14
Rareș Bogdan: „Klaus Iohannis va ocupa o funcție foarte importantă în Europa”

Rareș Bogdan consideră că Klaus Iohannis ar fi potrivit pentru funcția de președinte al Consiliului European. „Este o figură internațională, cu relații excepționale și sprijin internațional, nu doar din partea PPE, ci și din partea grupului Renew, condus de Emmanuel Macron”, a afirmat prim-vicepreședintele liberalilor.

Întrebat dacă este posibil ca social-democrații din România și din Parlamentul European să îl sprijine pe Klaus Iohannis pentru președinția Consiliului European, Rareș Bogdan a evitat un răspuns direct, dar a sugerat că sunt șanse.

Citește și Piedone îl ia peste picior pe liderul PNL Rareș Bogdan după ce acesta a spus că va lua un scor rușinos la alegerile din Capitală: ”Aud că behaie prin târg… o oaie!…”

„Există patru funcții importante și apare a cincea, comisarul european pe apărare. Este dorit de Sikorski, actualul ministru de Externe al Poloniei. Și este posibil să o obțină, Polonia insistă asupra acestui lucru. România joacă pe mai multe planuri. Celelalte funcții cheie sunt: președintele Parlamentului European, președintele Consiliului European, înaltul reprezentant și președintele Comisiei Europene. Președintele Comisiei este cel mai important, este practic primul ministru al Europei. Funcția este dorită de PPE, care este singurul partid care nu numai că își păstrează numărul de europarlamentari, dar chiar crește la 190-195. S&D scade la 135-150, Renew scade cel mai mult la 75-80, Verzii se prăbușesc la sub 30. Singurul grup mare, în afara de grupurile suveraniste, este PPE din care face parte și PNL, poziționându-se pe locul 3 sau 4“, a explicat Rareș Bogdan la Antena 3.

Rareș Bogdan i-a invitat pe români să iasă la vot pentru alegerile europarlamentare, în data de 9 iunie. „Eu sper că cetățenii români să ne susțină în demersul nostru european și că este nevoie de o echipă foarte puternică la nivelul Parlamentului European. Atunci când joci cu 720 în aceeași echipă, poți să obții foarte multe lucruri pentru România“.

Citește și Iohannis, despre ajutarea Ucrainei cu sisteme Patriot: „Este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Cred că vom găsi o soluţie”