Rareş Bogdan, optimist înainte de consiliul JAI: „Din perspectiva mea, România are 95% şanse să intre în Schengen”

Şansele României de a intra săptămâna viitoare în Schengen în urma deciziei din Consiliul JAI sunt de 95%, spune Rareş Bogdan, care recunoaşte, totuşi, că o certitudine de 100% pe o decizie favorabilă României nu există.

05 dec. 2022, 09:30
Rareş Bogdan, optimist înainte de consiliul JAI: „Din perspectiva mea, România are 95% şanse să intre în Schengen”

Rareş Bogdan a lăsat să se înţeleagă că şansele României de aderare la Schengen ar fi afectate de cuplarea ţării noastre cu Bulgaria, dezvăluind că mai mulţi politicieni europeni i-au spus în particular că problema ar fi, de fapt, graniţa sudică a vecinilor noştri.

„Din perspectiva mea, România are peste 95% şanse să intre în spaţiul Schengen. Luni şi marţi sunt zile vitale în negocierile dintre cei mari. Tehnic, geopolitic şi geostrategic – România nu poate fi în niciun fel extrasă din această extindere. Ylva Johansson, teribilul comisar suedez pe afaceri interne, şi-a schimbat radical optica în privinţa României. Ylva Johansson a vizitat de 3 ori graniţele României în criza refugiaţilor. Ylva Johansson a devenit marele avocat al României în cauza Schengen.

A fost o declaraţie diplomatic rezervată a preşedintelui Iohannis. Nu există certitudine 100% pe intrarea în Schengen. Dacă luăm un vot negativ în JAI, se reia întreaga procedură care poate dura alţi 2-3 ani. Pentru România ar fi foarte grav, sentimentul antieuropean ar creşte foarte mult. A crescut foarte mult nivelul de aşteptare a românilor.

Preşedinţia Consiliului UE va fi luată din 2023 de Suedia şi de Ungaria. 2023 ar fi un an în care este imposibil să pui problema extinderii spaţiului Schengen pe agendă.

Mai este o problemă: cuplajul pe care România îl are cu Bulgaria. Olandezii mi-au spus că ei au o problemă cu graniţa de sud a Bulgariei. Ideea României a fost să nu se decupleze de Croaţia, dar Bulgaria a avut un lobby destul de susţinut. O să spun personal ce cred despre subiectul Rutte, să sperăm că-i dă Dumnezeu gândul cel bun”, a spus Rareş Bogdan, la AlephNews.

Citeşte şi: George Simion (AUR): „Mulți români regretă că în 2000 a fost ales Iliescu președinte și nu Vadim!” | EXCLUSIV

În continuare, Rareş Bogdan a afirmat că România nu are probleme de securizare a graniţelor sau cu tratamentul migranţilor, lucru foarte important pentru unul dintre principalii contestatari ai aderării României la Schengen, Ţările de Jos.

„Olanda nu a acţionat niciodată singură când şi-a exercitat dreptul de veto. Olanda a fost cap de pod pentru Franţa sau Germania. Olanda a avut de partea ei Austria, sau Danemarca, sau Finlanda sau Belgia când bloca România. Guvernul României nu a greşit, a încercat să puncteze pe un context favorabil datorat războiului din Ucraina. Marile realizări ale României au fost făcute pe un context internaţional favorabil, inclusiv recunoaşterea Unirii. Pe războiul din Ucraina, importanţa României a crescut militar, strategic şi economic.

România s-a comportat excepţional în criza refugiaţilor ucraineni. România trebuia să exploateze momentul, trebuia să forţeze această şansă. Tehnic, România stă bine pe securizarea frontierelor. Ungaria are lunar sute de plângeri pe violenţă împotriva migranţilor, la fel ca Bulgaria şi Croaţia. Pentru Olanda, tratamentul migranţilor contează foarte mult. Olanda a verificat în România inclusiv sistemul informatic din vămi şi calitatea internetului”, a mai spus Rareş Bogdan.

Citeşte şi: Victor Ponta: „Președintele României nu-l alegem noi. Va veni în plic, în 2024 / De ce s-au mărit impozitele la firmele românești și nu și la multinaționale, care au înregistrat profituri record în timpul crizei?” | EXCLUSIV