Rareş Bogdan, reacție dură după anunțul OMV Petrom că nu plătește taxa de solidaritate: „Nu ne putem lăsa umiliți din nou”

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a avut o reacție dură după anunțul OMV Petrom că nu va plăti taxa de solidaritate în România pe anul anterior.

13 ian. 2023, 12:30
Rareş Bogdan, reacție dură după anunțul OMV Petrom că nu plătește taxa de solidaritate: „Nu ne putem lăsa umiliți din nou”

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a avut o reacție dură după anunțul OMV Petrom că nu va plăti taxa de solidaritate în România pe anul anterior.

Rareș Bogdan atrage atenția că statul român e obligat să reacționeze ferm și să nu se lase călcat în picioare.

„Este inadmisibil! Statul român e obligat să reacționeze! Nu ne putem lăsa călcați în picioare la nesfârșit! 33 de ani au fost suficienți! Gata! Ajunge! Nu ne putem lăsa umiliți din nou, suntem sătui sa avem mereu genunchii juliți! 33 de ani de jaf cu complicitatea unor politicieni sunt destui! Statul român este obligat să verifice urgent și dacă OMV a respectat obligația din contractul de privatizare de a ecologiza 650 de puțuri de extracție a petrolului. Vreau să știu cine a făcut acest lucru și cine a plătit costurile! Asta dacă nu avem un stat slab, impotent, un sat fără câini, care doarme liniștit în timp ce România este sfidată și umilită!”, a scris Rareş Bogdan în postarea de pe Facebook.

Grupul austriac OMV a anunțat, joi, că producția sa de hidrocarburi a crescut puternic în trimestrul patru al anului trecut, față de trimestrul al treilea. Astfel, șefii companiei-mamut se așteaptă la un impact negativ de aproximativ 150 de milioane de euro pentru anul 2022, potrivit acționarului majoritar al OMV.

Citește și Austriecii de la OMV umilesc din nou România: NU vor plăti taxa de solidaritate. Veniturile, trimise direct către Viena. Profituri-record înregistrate în 2022

Pe de altă parte, se pare că România își permite să piardă sume consistente. Astfel, în privința aceleiași contribuții de solidaritate decisă la nivelul UE și transpusă în legislația din țara noastră, prin OUG din 29 decembrie 2022, oficialii de la Viena susțin că „OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

Mihai Tudose, despre refuzul OMV de a plăti taxa de solidaritate: „Austriecii fac ghiduşii financiare”

„Ce face OMV se numește „optimizare fiscală”. De fapt, trece banii dintr-un cont în altul. Abia în februarie vor avea cifre, pînă atunci sunt acte oficial provizorii neauditate. Până la începutul lunii martie trebuie să depună bilanț oficial. Statul român poate verifica ce ghidușii financiare vor face austriecii.

E treaba ANAF dacă va controla sau nu. Am înteles că au declara că vor face ceva. Mai e un element. Directiva europeană e dată în septembrie, cumva OMV a avut timp să se pregatească pentru intrarea în vigoare a legislației. Dacă se constată că au făcut inginerii financiare, vor fi trași la răspundere. Dacă din cele 9 miliarde se constată că sunt din vanzare, atunci, aflăm că, în perioada în care ni s-a scumpit carburantul și curentul electric, atunci toate vaietele lor că nu pot suporta cheltuieli și taxe de solidaritate sunt minciuni. Nu rămâne decât ca statul să intervină cu Protecția Consumatorului sau Consilul Concurenței. Eu înțeleg declarația de azi a celor de la OMV ca una pentru bursă. Nu vor să-ți piardă bonusurile. Nu cred că poate trece această declarație peste statul român așa ușor. Statul trebuie să fie corect în a aplica legea, în a judeca actorii economici la fel, indiferent de țara de originie. Așa ne-a cerut și Austria, deci hai să le-o aplicăm”, a declarat fostul premier Mihai Tudose.