Rareş Bogdan regretă că a spus despre Ludovic Orban că „i s-a umflat capul”: E un limbaj mai de stradă. E singurul lucru din interviu pe care îl regret

Rareş Bogdan regretă că a spus despre Ludovic Orban că i s-a umflat capul. Într-un interviu acordat DigiFM, prim vicepreşedintele liberal a declarat că "este o exprimare care nu mă caracterizează". "E un limbaj mai de stradă pe care îl regret. Este singurul lucru din interviu pe care îl regret", a spus Rareş Bogdan.

20 ian. 2021, 11:54
Rareş Bogdan regretă că a spus despre Ludovic Orban că „i s-a umflat capul”: E un limbaj mai de stradă. E singurul lucru din interviu pe care îl regret
Rareş Bogdan regretă că a spus despre Ludovic Orban că "i s-a umflat capul": E un limbaj mai de stradă. E singurul lucru din interviu pe care îl regret

Rareş Bogdan

regretă că a spus despre Ludovic Orban că „i s-a umflat capul”. Într-un interviu acordat DigiFM, prim vicepreşedintele liberal a declarat că Ludovic Orban ar fi trebuit să plece după alegeri, acum e tardiv.

Rareş Bogdan, prim-vicepreședintele PNL: „E o exprimare căreia trebuia să-i găsesc niște sinonime. Asta cu masculul alfa, lupul alfa e ok, dar am folosit la un moment dat o exprimare care nu mă caracterizează și ar fi trebuit să găsesc alta, legată de i s-a umflat capul. Nu e caracteristică limbajului meu, e un limbaj mai de stradă pe care îl regret. Este singurul lucru din interviu pe care îl regret”.

Moderator: I-ați cerut scuze personal lui Ludovic Orban?

Rareş Bogdan: „N-am vorbit încă cu Ludovic. O să vorbesc, pentru că n-am cu el ca persoană o problemă, am ca exercitare a poziției. (…) Eu am spus ce am avut de spus într-un interviu care am văzut că a creat mare vâlvă. Eu am vrut să fie un interviu analiză, nu un interviu atac.  S-a scos din el doar faptul că liderul partidului ar trebui să plece. Eu am spus că ar fi trebuit după alegerile pierdute acum e tardiv, acum ne pregătim de Congres. Şi mai important decât asta, cu tot respectul pentru instituţia la care lucraţi şi pentru dumneavoastră ca jurnalişti şi ascultători, voi vorbi despre ce avem de făcut mai mult. Sigur, trebuia o analiză foarte serioasă a alegerilor, a cauzelor care au dus la pierderea alegerilor, dar acum va trebui să ne concentrăm pe guvernare şi să stăm în spatele premierului nostru, Florin Cîţu, pentru a încerca să pornim o guvernare fructuoasă pentru România, o guvernare care să modernizeze această ţara, care de 30 de ani totaşteaptă această modernizare şi reformare. (…) 

Președintele are un dialog instituțional. Am văzut că e , e prezentat în presă că ar fi deasupra partidului. Nu, e un om complet diferit de Băsescu. Tot ce dorește e să ne implicăm serios în actul guvernamental, să nu eșuăm și să nu-i creăm probleme lui Florin Cîțu, pentru că el trebuie sprijinit.”

Citeşte şi: Rareș Bogdan a dezvăluit că ia în calcul candidatura la președinția PNL: „Nu exclud”

Întrebat dacă are o nemulţumire personală şi dacă l-ar fi tentat să aibă un portofoliu în Guvern, eurodeputatul PNL a răspuns: „Personal, nu”.

„Cred că e o speculaţie introdusă de adversarii politici. Nu consider că am duşmani în partid, am pur şi simplu adversari de idei. Nu, nici gând. Eu am spus de la început că, atâta timp cât sunt europarlamentar şi am fost votat europarlamentar şi au fost singurele alegeri pe care PNL le-a câştigat cu adevărat în aceşti 2 ani, cele în care eu am venit şi am adus energie partidului, la invitaţia lui Ludovic Orban, şi îi mulţumesc pentru asta, eu am spus: n-am de ce să vin în Guvern, nu renunţ la mandatul de europarlamentar, nu am de ce să vin şi nici nu s-a pus problema. În spaţiul public au apărut tot felul de speculaţii legate de Ministerul de Interne, Ministerul de Externe”, a completat Bogdan, citat de news.ro.

 

Ruptură în PNL. Ce şanse sunt ca Ludovic Orban să rămână şefia partidului după criticile lui Rareş Bogdan

Prim-vicepreședintele PNL, Rareş Bogdan, l-a criticat dur pe Ludovic Orban, spunând despre acesta că a condus partidul de unul singur, fără că el și alți lideri din teritoriu să aibă “niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”.

„Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”, a spus Rareș Bogdan, la Interviurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

„Ludovic Orban trebuia să-și dea demisia din funcția de președinte al PNL după eșecul de la alegeri. Ultima discuție bărbătească cu Orban am avut-o la Vila Lac 1, când ne-am certat cumplit. Partidul fierbea. A pierdut ca papagalul toate ministerele importante. Pe mine nu m-a invitat PNL să candidez la alegerile parlamentare”, a mai spus Rareş Bogdan.

Rareș Bogdan a criticat modul în care Ludovic Orban conduce partidul și ia deciziile, denunțând comportamentul discreționar al acestuia.

„Cu excepția unui singur om, toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap. Au ieșit de acolo cu capul umflat. La toți li se pare că fără ei universul nu mai funcționează, că sunt mesianici pentru România și pentru omenire și niciunul cu excepția lui Emil Boc, restul sau stricat la cap.

Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo și să rămână omul care a fost, la rândul lui i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate. Să ne înțelegem. El nu e un om rău. El e un premier care a fost bun într-o perioadă înfiorătoare pentru România. Eu îi contest modul în care a condus și modul în care a fost discreționar în decizii. El nu a consultat partidul când a vorbit despre un ministru. A venit cu o listă pe care a supus-o votului”, a mai afirmat prim-vicepreședintele liberal, în emisiunea moderată de Ion Cristoiu.

Şi Robert Sighiartău i-a reproşat preşedintelui PNL că a condus partidul discreţionar şi că a dat ministerele în aşa fel încât să se asigure că obține postul de președinte al Camerei Deputaților.

„PNL s-a clasat pe locul 2 la alegeri, după PSD. Bineînțeles că au fost mai multe greșeli în timpul guvernării Orban. Cel mai rău mă deranjează că am fost asociați cu PSD în prinvița oamenilor. În ultimul an partidul a fost condus discreționar. La momentul acela am spus că nu-i momentul să zicem nimic din considerente tactice. Mie îmi place să am discuții față în față. I-am spus lui Orban că nu merg discuțiile la negoceri bine. Orban a vrut să-l retragă pe Cîțu și i-am spus că nu e bine. Orban nu a fost de acord când eu i-am spus, dar sunt responsabil în fața colegilor de partid și a României. PNL are nevoie de o echipă, nu de un om. Tot mai mulți colegi sunt nemulțumiți. Aceste funcții (n.r.: ministerele la negocieri) au fost date doar pentru a obține un post de președinte al Camerei Deputaților. Era bine dacă aceste discuții le-am fi avut în BPN. E clar că intrăm într-o logică de campanie electorală pentru congres”, a spus Robert Sighiartău la Digi24.

Dar sunt şi filiale care nu sunt de acord cu înlăturarea lui Orban acum. Vicepreşedintele PNL Gheorghe Falcă a declarat, la RFI, că Ludovic Orban trebuie să fie tratat ca un om politic responsabil şi că nu este nevoie ca acesta să îşi dea demisia.

„Domnul Orban a fost unul dintre cei mai responsabili oameni politici, a reuşit să dea jos un Guvern Dăncilă într-un moment greu pentru România, apoi şi-a asumat o guvernare când mai toţi fugeau de la guvernare, în momentul în care a venit această criză a pandemiei. Anul 2020 a fost unul dintre cei mai grei ani pentru acest glob, iar Guvernul Orban a închis pozitiv anul, cu speranţe foarte mari pentru 2021. De aceea, astăzi, Ludovic Orban trebuie să fie tratat ca un om politic responsabil şi care va avea şi o responsabilitate majoră pentru următorii patru ani, din poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor”, a adăugat el.

Gheorghe Falcă este de părere că Ludovic Orban nu ar trebui să-şi dea demisia.

„Eu nu mi-aş dori, personal, pentru că noi o să avem posibil în toamnă un Congres şi eu cred că nu este nevoie să facă astăzi un astfel de gest, ci în cadrul Congresului, cei care vor fi responsabili şi o să-şi asume atât o candidatură pentru funcţia de preşedinte, de prim-vicepreşedinte, atunci partidul va intra în logica unei competiţii interne (…). Eu cred că în acest moment, domnul Orban împreună cu echipa PNL, are responsabilitatea să sprijine legislativ această guvernare”, a conchis Falcă.

 

Ludovic Orban: Până la viitorul congres eu sunt preşedintele PNL

Întrebat dacă ia în calcul să demisioneze de la şefia PNL după ce Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău i-au cerut acest lucru, Ludovic Orban a declarat că „preşedintele PNL este ales de Congres, PNL a avut Congres în 2017 şi va avea un Congres în cursul acestui an. Până la acest congres eu sunt preşedinte. Dacă mă voi hotărî să candidez pentru un nou mandat voi anunţa. Cred că orice problemă trebuie discutată în partid, nu în spaţiul public”.