Rareș Bogdan: „România e mai aproape decât oricând de intrarea în spațiul Schengen. Sunt cele mai mari șanse din ultimii 11 ani”

România are cele mai mari șanse de până acum să intre în spațiul Schengen în luna decembrie, spune europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

17 nov. 2022, 16:29
Rareș Bogdan: „România e mai aproape decât oricând de intrarea în spațiul Schengen. Sunt cele mai mari șanse din ultimii 11 ani”

Dacă, totuși, România nu va fi primită acum în Schengen, atunci procedura ar fi reluată de la început, iar perioada de așteptare ar fi de cel puțin doi ani. „Ar fi o problemă de funcționalitate a Europei”, a explicat europarlamentarul.

Raportul pozitiv al Comisiei Europene, prezentat miercuri, e un motiv în plus ca România să fie acceptată în Schengen luna viitoare, mai spune Rareș Bogdan.

„Sunt cele mai mari (n.red șanse) de până acum din toate încercările timp de 11 ani și cred că semnalul dat ieri, o poziție extrem de clară din partea Comisiei Europene după votul din Parlamentul European, este clar că presiunea rămâne strict pe Consiliul JAI care are loc în 8-9 decembrie. Poziția de ieri, extrem de clară și de bine construită, este un semnal extrem de clar că România este mai aproape decât oricând de spațiul Schengen”, a afirmat europarlamentarul PNL.

Citește și Veste bună pentru România! Olanda a trimis la București o misiune de evaluare pe Schengen

„Este practic poziția Guvernului Europei cu privire la accesul României în Schengen, iar faptul că ni se spune că România este pregătită și se recomandă un vot pentru accederea României este important. Recunoaște Comisia că România era pregătită din punct de vedere tehnic, doar că a fost o chestiune strict politică”, a continuat el.

Rareș Bogdan spune că România și Bulgaria ar putea fi acceptate în spațiul Schengen, dar că ar putea fi introdus și un mecansim asemnător MCV și spune că îngrijorările cele mai mari nu sunt în legătură cu România, ci mai degrabă cu Bulgaria și granița sa de sud cu Turcia.

„Mulți dintre cei cu care am stat de vorbă (…) spun așa: nu avem nimic cu România, avem o problemă cu granița de sud a Bulgariei, granița cu Turcia, considerăm că nu este suficient de bine consolidată și avem o problemă cu crima organizată. Poate fi exact cum s-a introdus un mecanism pe Justiție, MCV, poate fi introdus un mecanism special pentru Bulgaria. Nu cred că și pentru România. Nu există motiv pentru un mecanism de verificare ulterioară, de supraveghere, pe România”, a declarat acesta.

Citește și Nicolae Ciucă salută decizia Comisiei Europene privind aderarea României la Schengen: ”Suntem pregătiţi să ne îndeplinim responsabilităţile”

Dacă decizia va fi din nou amânată sau dacă România va primi un vot împotrivă, atunci toată procedura ar trebui reluată. Totuși, Rareș Bogdan s-a declarat optimist.

„Dacă nu intrăm în luna decembrie și se amână o decizie sau se votează împotrivă, se blochează de către o țară, o țară care se poate și abține, atunci lucrurile vor fi reluate de la început și asta înseamnă o procedură care poate dura între doi și cinci ani, cu o medie de trei ani și jumătate. Eu sunt mai încrezător decât oricând de cât până acum că vom intra în spațiul Schengen, chiar și cu un mecanism de verificare suplimentar. Mark Rutte face parte din familia europeană și dacă o chestiune de bătălie internă poate influența blocarea unei țări de talia României atunci ar fi o problemă de funcționalitate a Europei”, a mai explicat acesta, în legătură cu opoziția Olandei.