Rareş Bogdan: „Viktor Orban vrea dinamitarea guvernului Ciucă. E nevoie de o discuţie cu liderii UDMR, dar nu vorbim de ieşire din Coaliţie

Rareș Bogdan spune că Viktor Orban își dorește să dinamiteze guvernul Ciucă. Scopul final al premierului Ungariei ar fi să destabilizeze România, pe considerente intertnice, mai spune europarlamentarul.

29 iul. 2022, 16:21
Rareş Bogdan: „Viktor Orban vrea dinamitarea guvernului Ciucă. E nevoie de o discuţie cu liderii UDMR, dar nu vorbim de ieşire din Coaliţie

Rareş Bogdan, reacţie  dură în scandalul Viktor Orban! Președintele a făcut exact de ca ce trebuie și era de așteptat să reacționeze astfel, pentru că declarațiile lui Orban au fost scandaloase. El are o problema cu Trianonul, nu poate să doarmă noaptea și îl agită ori de câte ori vine în România. Pe de altă parte, vine și cu teoria raselor, care a provocat Al Doilea Război Mondial, iar în plus a venit și cu un discurs foarte periculos legat de UE. Sigur că premierul ungar și-a schimbat tonul Bruxelles, aproape plânge pe lângă liderii UE să nu-i taie fondurile, pentru că fermierii și agricultura ungară ar fi în faliment dacă n-ar primi bani europeni.

SUA consideră „de neiertat” afirmaţiile lui Viktor Orban privind „amestecul de rase”
„Miza lui Viktor Orban, unealtă a lui Putin, este dinamitarea Guvernului Ciucă. Să o luăm sistematic. Dacă facem un pas în spate, să privim contextul, ne punem o întrebare: cine are interesul să destabilizeze România pe considerente interetnice? Ceea ce ne aduce la întrebarea următoare: e justificat să-l suspectăm pe Viktor Orban că încearcă să-i facă un serviciu lui Putin? N-am nicio îndoială că premierul Ungariei este unealta acestui ins profund tulburat. Kremlinului nu-i convine faptul că la București se află la decizie o coaliție sprijinită de o majoritate solidă, un guvern condus de un om onest, vertical, cu o orientare euro-atlantică, deci ar face orice să îl dinamiteze. Aceasta este miza, dinamitarea lui Nicolae Ciucă! Am fost martorii unei tentative de destabilizare a României cu ajutorul unui instrument (un levier de gumă) care apelează de obicei, nu cu titlu de excepție, la simboluri sensibile,” a spus Rareș Bogdan.

Pe de altă parte, europarlamentarul PNL a subliniat faptul că în acest moment este nevoie de calm și tact, de o discuție deschisă cu liderii UDMR.

„Lucrurile trebuie privite cu foarte mult calm, România are nevoie de o coaliție foarte stabilă, România este supusă unui cumul de factorii de criză, atât din cauza războiului din Ucraina, cât și a scumpirii energiei și gazelor, plus o potențială criză a alimentelor, vă dați seamă că nu trebuie să riscăm nimic.

Eu cred că situația necesită o discuție în Coaliție, să stăm cu picioarele în apă rece, cu un ceai rece în fața, suntem un stat unitar, iar agitarea unui discurs iredentist precum cel al lui Viktor Orban este extrem de periculoasă”, a afirmat Rareș Bogdan, în exclusivitate la Realitatea Plus.

„Nu vreau să evit răspunsul la întrebare. Spun în principiu că este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie, pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Kelemen Hunor îl apără pe Viktor Orban: „Dacă cineva vrea pace, asta nu-l face putinist”
„Reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile care au fost vehiculate acolo!”, a subliniat Klaus Iohannis.

„A doua chestiune cu UDMR… Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR. Vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat. (…) Nu-și dorește nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse și aplaudate”, a spus Iohannis.

Suntem cea mai vulnerabilizată țară din Europa in fața situație create de război și de criza economică. Suntem îngrijorați de securitatea țării noastre, instituțiile noastre urmăresc cu atenție situația di regiunea transnistreană, iar acestea vulnerabilizează și mai mult societatea noastă, în special din cauza tensiunilor sociale provocate de scumpirile continue a energiei () Forțe interne urmăresc destabilizarea situației din Republica Moldova”

Premierul ungar, Viktor Orban, a fost prezent sâmbătă la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad şi a asistat la meciul de fotbal dintre FK Csikszereda U18 şi reprezentativa U18 a Ungariei, organizat pentru a marca inaugurarea unei noi tribune la stadionul echipei din Miercurea Ciuc.

Orban a declarat sâmbătă, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme. El a opinat că printre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă Europa se numără criza demografică, criza spiritualităţii, a puterii Occidentului, dar şi o criză politică, afirmând, printre altele, că Europa a pierdut controlul asupra resurselor de energie şi materiilor prime, „atât de necesare pentru a susţine performanţa economică”. Oficialul ungar a mai spus că fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi că există o bătălie între aceste două părţi.

El a adăugat că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie în centrul căreia să se afle negocierile de pace, opinând că acestea trebuie purtate între Rusia şi SUA. Conform lui Viktor Orban, strategia europeană în acest acest război s-a bazat pe patru piloni greşiţi, pornind, printre altele, de la premisa că sancţiunile vor slăbi Rusia şi că va exista o susţinere din partea întregii lumi, lucru care nu s-a întâmplat.