Rareș Prisăcariu, puștiul care a câștigat „Românii au talent”, atacat de „hateri”. Psiholog: „Poți spune o părere, dar fără a depăși limita decenței, la adresa unui copil!”. Sfaturi punctuale pentru părinții care au copii de succes | EXCLUSIV

Rareș Prisăcariu, copilul de șapte ani care a câștigat „Românii au talent" și familia sa au primit o mulțime de aprecieri din partea diverselor persoane publice din țara noastră și din partea fanilor show-ului TV. Totuși, în mod surprinzător, la scurt timp a luat amploare și o mișcare de „opoziție", care a lansat acuzații grave, inclusiv jigniri și ironii. 

20 mai 2023, 16:03
Rareș Prisăcariu, puștiul care a câștigat „Românii au talent”, atacat de „hateri”. Psiholog: „Poți spune o părere, dar fără a depăși limita decenței, la adresa unui copil!”. Sfaturi punctuale pentru părinții care au copii de succes | EXCLUSIV

Puștiul care a rostit discursuri despre patriotism, echilibru social, familie și credință a provocat nemulțumire în rândul unor cetățeni care au început să aplice etichete jignitoare, un fenomen care a divizat și mai mult societatea românească, avertizează psihologul Ramona Novac.

„Pericolul principal al cazului ‘Rareș Prisăcariu’ este scindarea și separarea populației, deja tot mai evidentă în spațiul public și mediatic.

Deja nu mai este vorba despre băiat, competiție sau talent, ci despre o împărțire în cei care îl susțin și cei care îl critică. Fiecare tabără are multe emoții puternice față de cealaltă tabără: ‘noi, intelectualii obiectivi îi criticăm pe ei, naționaliștii îndoctrinați care l-au susținut și lăudat pe Rareș’. Iar în cealaltă tabără ‘suntem noi, cetățenii mândri de țară, religie și tradiție, care îi criticăm pe ei, trădătorii care ne vând țara și se leapădă de valorile noastre’.

La bază este o puternică mentalitate de ‘noi versus ei’ de ambele părți. Această mentalitate dezumanizează cealaltă tabără și ne face să uităm ca suntem cu toții oameni, români, care facem tot ce putem să avem o viață bună, fără probleme, fericită.

Deci care e riscul? Să ia amploare această separare în ‘noi versus ei’ și să ne dezumanizăm între noi spre câștigul celor care văd această separare ca o oportunitate”, a comentat psihologul, pentru RomâniaTV.net.

Roxana Novac, psiholog
Ramona Novac, psiholog

Ce efecte poate avea bullyingul asupra copiilor. Psihologul Ramona Novac: „Poți să spui o părere sinceră, personală, dar nu e nevoie să depășești limita decenței prin ironii, sarcasm, batjocură, la adresa unui copil”

Valul de comentarii negative a căpătat și note extreme, care pot pune în pericol bunăstarea puștiului care a făcut senzație la „Românii au talent”, validat deja de majoritatea cetățenilor. Uneori, adulții uită că în războaiele personale, copiii, deci persoanele vulnerabile trebuie protejate. Astfel, psihologul Ramona Novac avertizează:

„Din punct de vedere social, astfel de episoade de dezbinare nu vor duce niciodată la ceva productiv sau constructiv. Poți să spui o părere sinceră, personală, dar nu e nevoie să depășești limita decenței prin ironii, sarcasm, batjocură, la adresa unui copil.

Din păcate, mediul online e un spațiu în care oricine poate spune orice, oricât de agresiv, fără să se gândească la efectele acelor cuvinte.

Asupra copilului, posibilul impact poate fi împărțit în două:

Nesiguranță, impredictibilitate, impresia că lumea e un loc nesigur. La 7 ani, copiii încă sunt în faza în care învață cum merge lumea. Ce poate învăța despre lume un copil care câștigă un concurs mare, e aclamat, iubit, face adulți să se emoționeze puternic, atunci când vede că, în același timp, o mare masă de oameni îl critică, îl atacă sau spun că ceva e în neregulă cu el (e spălat pe creier, îndoctrinat, nu are copilărie etc). Asta îl poate duce ulterior la anxietate și o stimă de sine scăzută.

Simptome specifice victimelor hărțuiri (bullying). Mai târziu, în viață poate ajunge să devină confuz legat de propriile abilități, talente, competențe, care ar putea duce la o stimă de sine scăzută, neîncredere în forțele proprii, poate chiar la depresie și izolare. Pot apărea inclusiv marginalizare și agresivitate din partea colegilor și a oamenilor din jur care să-l afecteze și mai mult.

Rareș, ca orice copil inocent, a făcut tot ce a făcut cu convingerea că face ceva bun, de valoare, plăcut. Imensul val de critică și judecată îi poate afecta imaginea pozitivă despre sine, ceea ce ar fi foarte rău pentru el. Cum se poate simți un copil când unele persoane depășesc limita decenței și îl înjură, ironizează sau fac mișto de el, uitând că vorbim totuși despre un copil?”, a mai avertizat consilierul.

Cum pot gestiona părinții puștiului talentat situația dificilă

Părinții micuțului Rareș au o misiune extrem de importantă, gestionarea succesului puștiului, care a atras și nemulțumiți, unii destul de agresivi. Psihologul Ramona oferă în acest sens câteva sfaturi adulților care se află într-o situație similară.

„Totul depinde de cum gestionează părinții această situație. Pot folosi această experiență ca să-l ajute să înțeleagă faptul că niciodată nu se va putea ca toată lumea să fie de acord cu el, că mereu oamenii vor avea păreri diferite și că asta este în regulă. Chiar dacă nu suntem de acord cu opinia celuilalt, nu trebuie să o luăm personal, ca un adevăr absolut despre noi. Critica nu este despre el, abilitățile lui, valoarea lui, talentul lui. Nu este vina lui, este o ceartă între adulți.

Evident, în opinia mea, ar trebui ca părinții, în măsura în care se poate, să nu-l expună pe Rareș la toate criticile și răutățile din spațiul public. Dar, cum e imposibil ca nimic să nu ajungă la el, pot transforma această situație, potențial traumatizantă, într-o experiență de învățare utilă pentru tot restul vieții: nu te va iubi mereu toată lumea, important este să nu te lași doborât de cuvintele dureroase ale altora, să crezi în tine și în valoarea ta”, a concluzionat psihologa.

Mai multe vedete din România au făcut scut în jurul lui Rareș Prisăcariu, după ironiile și atacurile lansate în spațiul public. După aprecierile exprimate de către Pavel Bartoș, Smiley, Mihai Bobonete, Dragoș Bucur, Andra și Andi Moisescu, persoane publice precum Maria Cârneci, Aurel Tămaș, Laura Lavric, avocatul Adrian Cuculis, actorul Florin Zamfirescu și stilista Dana Budeanu au respins categoric acuzațiile orientate către copilul care a impresionat telespectatorii și jurații show-ului de la PRO TV.

  • Din respect, pentru protejarea persoanelor direct implicate, ironiile și comentariile publice jignitoare nu au fost incluse în articol.