Răspuns ULUITOR: Merkel i-a spus lui Netanyahu că Germania este răspunzătoare pentru Holocaust

Germania a insistat că este răspunzătoare pentru Holocaust, după ce premierul israelian a afirmat că un lider palestinian le-ar fi spus naziştilor să îi ucidă pe evreii din Europa.

22 oct. 2015, 09:59

Cancelarul german Angela Merkel a afirmată că germanilor „le-a rămas foarte clar în minte” că naziştii sunt răspunzători pentru Holocaust. În schimb, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, o contrazice, afirmând că Hitler ar fi vrut doar să îi expulzeze pe evrei din Europa, însă Marele Muftiu al Ierusalimului, Haj Amin al-Husseini le-ar fi spus „să îi ardă” de vii. Remarca acestuia a fost condamnată atât de istorici cât şi de politicieni israelieni.

„Nimeni nu poate nega că Hitler s-a făcut răspunzător de Holocaust (…) Dar „Hitler nu a vrut să îi extermine atunci pe evrei, ci voia să îi expulzeze”, a insistat Netanyahu, care s-a întâlnit cu Merkel, la Berlin, miercuri, a doua zi după ce Netanyahu participase, la Ierusalim la Congresul Sionist Mondial, unde premierul israelian a afirmat că Husseini ar fi dat ideea exterminării evreilor, relatează bbc.com.

Citeşte şi Dezvăluiri EXPLOZIVE: Hitler NU a vrut să îi EXTERMINE pe evrei. Un lider religios palestinian l-a influenţat

Husseini, care a murit în 1974, a fost un lider naţionalist palestinian care a condus campanii violente împotriva evreilor, în virtutea Mandatului Palestinei. Acest act a fost o împuternicire legală pentru administrarea Palestinei, care a fost aprobată oficial de Consiliul Ligii Națiunilor în data de 24 iulie 1922 și intrată în vigoare la 26 septembrie1923.

Principalele puteri aliate au căzut de acord asupra faptului că puterea mandatară era responsabilă pentru punerea în practică a Declarației Balfour din 2 noiembrie 1917, adoptată de guvernele Aliaților. Prin acest act,  britanicii care îşi simţeau ameninţate interesele în regiune se angajaseră să susțină fondarea în Palestina a unui cămin național pentru evrei, iar puterile aliate, să se îngrijească de apărarea drepturilor civile și religioase atât a comunităților evreiești cât și a celor non evreiești din Palestina.

Husseini şi-a părăsit teritoriul în 1937, dar şi-a continuat campania de opoziţie faţă de planurile britanice de împărţire a acestuia într-un stat evreiesc şi unul arab şi s-a aliat în final, cu naziştii în cel de-al Doilea Război Mondial.

În 1941, Husseini s-a întâlnit cu Hitler, în noiembrie şia încercat să îl convingă pe fostul dictator nazist să îşi declare sprijinul pentru crearea unui stat arab, potrivit informaţiilor din presa acelor vremuri.

Husseini a fost căutat internaţional, pentru a fi acuzat de crime de război, dar nu s-a reuşit să fie adus în faţa tribunalului de la Nuremberg.